U Grčkoj imigranti najčešće žrtve napada

U Grčkoj živi više od milion i po legalnih i ilegalnih imigranata, koji su sve češće žrtve rasističkih napada.

U prvih osam mjeseci ove godine zabilježeno je 87 napada, ali mnogi se ne prijavljuju.

Politika krajnje desne stranke Zlatna zora potakla je netrpeljivost širom Grčke. S jedne strane, policija hapsi sve ilegalne imigrante, a s druge strane, čekaju ih pripadnici Zlatne zore.

Ova stranka, koju povezuju sa neonacizmom, prvi put je sa šest posto glasova ušla u grčki Parlament ove godine.

Legitimiranje, a potom napadi

Al Jazeera je, kako izvještava Dijana Mujanović, na trgu u centru Atine bila prije tačno pet mjeseci, u isto vrijeme, na isti dan.

“Danas je tamo sasvim druga slika. Imigranata nema. U strahu od policije moraju paziti i na pripadnike Zlatne zore”, kazala je Mujanović.

Njihova žrtva bio je i imigrant Abas Hasan Zaleh. Kaže da na ulicu izlazi samo kad mora.

Pobjegao je iz Afganistana prije četiri mjeseca.U Grčku je došao u nadi da je na sigurnom. Priča da je napadnut na ulici sa sinom. Tukla ih je grupa od sedam sedam mladića odjevenih u crno, a, kako kaže, siguran je da su bili pripadnici Zlatne zore.

„Prvo su napali mog sina. Počeli su ga udarati, a onda su i mene napali lancima, noževima i bocom. Udarali su me svi zajedno dok nisam pao na zemlju. Nastavili su me tući nogama i onda su otišli“, objašnjava on.

Tvrdi da im niko nije pomogao – ni policija, ni prolaznici koji su sve to samo gledali.

Policija tolerira napade

Ovakvih primjera ima diljem Grčke. U većini slučajeva povezuju se sa ekstremno desničarskom Zlatnom zorom.

Njeni pripadnici legitimiraju imigrante na ulicama, potom slijede napadi. Policija najčešće ne reagira.

„Možemo reći da, ili ne žele, ili ne mogu da se izbore sa ovim fenomenom da počnu da ih hapse, da vode prave istrage za ove događaje. Nažalost, policija daje prednost kontroli papira imigranata i njihovom hapšenju ako su ilegalni, a ne gonjenju osoba zbog kriminalnih radnji sa rasističkim motivima“, kaže Dafni Kapetanaki iz UNHCR-a.

Zašto policija tolerira rasističke napade? Analitičari ukazuju na činjenice iz istraživanja proteklih izbora u Grčkoj, koje pokazuju da su policajci na prošlim izborima upravo glasali za Zlatnu zoru.

„Policajci su postali njihovi članovi, ali policija se i ideološki sa njima poistovijetila. Zlatna zora radi ono što oni ne mogu“, mišljenja je politolog i analitičar Georgios Pleios.

Ministar unutrašnjih poslova Eyripidis Stilianidis oštro negira svaku povezanost sa strankom koja baštini neonacizam. Odbacuje i optužbe da je policija nasilna tokom hapšenja.

„Ne znam ko to govori, ali znam da je Grčka najgostoljubivija zemlja unutar evropskih granica. Znam da Grčka svima njima daje besplatno obrazovanje, bili oni legalni ili ilegalni, besplatno zdravstvo, besplatnu socijalnu zaštitu, bili oni legalni ili ilegalni. A cijenu ove ljudskosti, koju pruža ova zemlja, plaća grčki narod i pored svog siromaštva“, kaže on.

Teror Zlatne zore

Upravo sa porastom siromaštva u Grčkoj, raste i podrška Zlatnoj zori.

Zlatna zora, neonacistička stranka, prvi put se kandidirala na izborima u junu ove godine i osvojila šest posto glasova. Prema najnovijim istraživanjima, kada bi se danas održavali izbori, Zlatna zora dobila bi podršku 12 posto građana i tako postala treća najveća stranka u grčkom Parlamentu.

Politička kriza pogoduje ekstremizmu desnice. Narod vapi za promjenom sistema. A Zlatna zora koristi tu priliku.

„Zlatna zora svakodnevno izlazi na cestu, maršira ulicama sa zastavama i majicama, bode imigrante noževima, napada ih. Zlatna zora riječi pretvara u djela. Ona ne čeka da preuzme vlast i poslije da nešto mijenja i radi. Ono što treba mijenjati, ona to radi ovdje i sada“, kaže Georgios Pleios.

Besplatna podjela hrane, ali samo uz grčku ličnu kartu, osvaja gradove diljem ove zemlje, u kojoj 32 posto stanovništva, nema ništa protiv napada na imigrante.

Izvor: Al Jazeera