Vanredno stanje u Tunisu do januara 2013.

Jake snage sigurnosti u prijestolnici nakon napada na kasarnu Nacionalne garde (Reuters)

Predsjednik Tunisa Moncef Marzouki produžio je vanredno stanje u zemlji, na snazi od revolucije, do januara iduće godine, iako se očekivalo da više neće biti produživano.

Ova odluka je uslijedila nakon obnovljenog nasilja u Tunisu i posljednjeg incidenta u Douar Hicheru, gdje je više desetina selefija napalo kasarnu Nacionalne garde.

U tom napadu život je izgubio jedan imam, prenosi italijanska agencija ANSA.

Vanredno stanje, zavedeno u januaru 2011. godine, kada je u revoluciji zbačen dugogodišnji predsjednik Tunisa Zine el-Abidine Ben Ali, od jula ove godine produžavano je na po mjesec dana.

Vlasti su se tada odlučile na kraće rokove, smatrajući da se sigurnosna situacija u zemlji poboljšala.

Međutim, odluka da se produži na tri mjeseca najverovatnije će povećati strahovanja od pogoršanja situacije u zemlji u kojoj vlada nestabilnost od revolucije, podsjeća italijanska agencija.

Serija napada

“Marzouki je u srijedu odlučio produžiti vanredno stanje 1. novembra za još tri mjeseca”, prenosi zvanična tunižanska novinska agencija TAP i dodaje da su produženje vanrednog stanja predložili vojni i sigurnosni zvaničnici.

Vanredno stanje je produženo nakon serije napada tokom proteklih sedmica.

Napad na dvije kasarne Nacionalne garde u predgrađu prijestonice Manouba u utorak je izazvao sukobe sa snagama sigurnosti, u kojima je poginuo jedan napadač, saopćilo je tunisko Ministarstvo vanjskih poslova.

Nakon sukoba, više desetaka demonstranata, od kojih su neki imali noževe, izašli su u srijedu na ulice glavnog grada Tunisa.

Vlada je saopćila da su policija i vojska razmjestili specijalne snage kako bi smirili nerede i da će upotrijebiti sva sredstva.

Izvor: Agencije