Ljekar: Castro pretrpio teži moždani udar

Ovo nije prvi put da se u javnosti pojavljuju spekulacije o Castrovom narušenom zdravlju (EPA)

Venecuelanski lejkar Jose Marquina saopćio je da je bivši kubanski lider Fidel Castro doživio snažan moždani udar, objavljeno je na internetskoj stranici Fox News Latino, prenosi agencija Tanjug.

Markina je za list Nuevo Herald rekao da Castro, poslije jakog moždanog udara veoma teško jede, govori i prepoznaje ljude.

„Gotovo nikog ne prepoznaje“, rekao je ljekar, koji je prošle godine tvrdio da ima direktne informacije o zdravstvenom stanju predsjednika Venecuele Huga Chaveza.

„Ljudi u takvom stanju teško uzimaju hranu i naravno, na kraju se njihovi neurološki kapaciteti potpuno gube.“

Kubanska Vlada za sada nije izdala zvanično saopćenje u zdravstvenom stanju bivšeg lidera.

Ovo nije prvi put da se u javnosti pojavljuju spekulacije o Castrovom narušenom zdravlju. Ranije su se nekoliko puta širile glasine o njegovoj navodnoj smrti, a nedavno se pričalo da je na samrti u svojoj kući u Havani.

Marquina je kazao i da Castro u ovakvom stanju može izdržati sedmicama, ali da ga „u javnosti više nikada nećemo vidjeti“.

Bolest nakon saopćenja

Ovaj ljekar insistira na tome da nekadašnji čelnik Kube ne prima terapiju kako bi mu se stanje poboljšalo, jer je fizički suviše slab.

Posljednje vijesti o stanju Fidela Castra uslijedile su samo dan nakon što je, poslije skoro četiri mjeseca, objavljeno prvo javno saopćenje bivšeg kubanskog lidera, koji u javnosti nije viđen još od početka aprila.

Posljednja dva pojavljivanja bila su 28. marta, kada je u posjeti Kubi bio papa Benedikt II, i petog aprila, kada se pojavio sa liderom studenata.

Ministar zdravlja Roberto Morales pročitao je poruku Fidela Castra u srijedu u Institutu medicinskih nauka u Havani, u kojoj se diplomci pohvaljuju zbog „časnih misija u svijetu“.

Saopćenje je pročitano pet dana nakon što je jedan od sinova Fidela Castra, Alex, objavio da mu otac „obavlja dnevne aktivnosti, vježba, čita i u dobroj je formi“, podsjetila je agencija AFP.

Castro, koji je u revoluciji iz 1959. godine preuzeo vlast na Kubi, napustio je dužnost u 2006. godini zbog bolesti opasne po život, podsjeća agencija Fena.

Njegov mlađi brat Raul sada obavlja dužnost predsjednika države.

Izvor: Agencije