Porasle cijene nafte na vijest o novom embargu Iranu

Iranski reaktor za nuklearno istraživanje u Teheranu (EPA)
Iranski reaktor za nuklearno istraživanje u Teheranu (EPA)

Vlade zemalja Evropske unije (EU) postigle su preliminarni sporazum o zabrani uvoza iranske nafte u EU, ali još nisu odlučile kad će taj embargo stupiti na snagu, objavili su u srijedu diplomati EU.

Cijene nafte skočile su na vijest o tome dogovoru.

Dogovoren je princip naftnog embarga i o njemu se više ne raspravlja.

Sudionici pregovora kažu kako su neke zemlje, naprimjer Grčka, imale prigovore, ali da su ti prigovori odbačeni, prenosi Hina.

“Ostvaren je velik napredak”, rekao je jedan diplomat, koji je želio ostati anoniman. “Dogovoren je princip naftnog embarga. O njemu se više ne raspravlja.”

Evropska zabrana za iransku naftu bila bi dio zajedničkoga zapadnog pritiska na Teheran da odustane od svoga nuklearnog programa.

Iran tvrdi da nuklearni program ima isključivo mirnodopske svrhe, ali Zapad strahuje da bi službeni Teheran mogao proizvesti nuklearnu bombu.

Sankcije SAD-a

SAD su na Staru godinu uvele sankcije kojima iz američkog finansijskog sistema izbacuju finansijske ustanove koje posluju s iranskom centralnom bankom.

Dužnosnik američkog ministarstva finansija je vijest iz Evrope prokomentirao riječima: “SAD podržavaju evropski prijedlog zabrane kupovine iranske nafte, a vjeruju u smanjenje iranskih prihoda od nafte koje ne mora uzdrmati globalno naftno tržište.”

Dobro tempirana i dobro provedena odluka o sprečavanju kupovine nafte od Irana može spriječiti poremećaje na tržištu.

Taj dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je da dobro tempirana i dobro provedena odluka o sprečavanju kupovine nafte od Irana može spriječiti poremećaje na tržištu.

Prema njegovim riječima, i nova američka odluka o sankcijama predviđa postupan pristup.

“SAD su zainteresirane za održavanje stabilnosti globalnog naftnog tržišta, a to je cilj koji dijele i ostale zemlje koje proizvode i troše naftu”, rekao je.

Izvor: Agencije


Povezane

Američka mornarica saopćila kako je spremna da se suprotstavi „zlonamjernim djelima“ nakon što je Teheran zaprijetio zatvaranjem Hormuškog moreuza ako Zapad zabrani Iranu da izvozi naftu.

28 Dec 2011
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO