Afganistan podržao pregovore talibana i SAD-a

Karzai s Leonom Panettom, sekretarom odbrane SAD-a, u Kabulu 14. decembra (EPA)

Vlada Afganistana podržala je početak mirovnih pregovora između talibanskih pobunjenika i SAD-a, koji bi rezultirali otvaranjem talibanske kancelarije u Kataru.

“U cilju spašavanja zemlje od rata, zavjera, ubijanja nedužnih ljudi i mira, Afganistan se slaže s početkom pregovora između SAD-a i talibana, koji će se okončati otvaranjem talibanskog ureda u Kataru”, navodi afganistanska vlada u saopćenju u srijedu, prenosi Srna.

Talibani su u utorak objavili da su postigli “inicijalni sporazum s relevantnim stranama, uključujući i Katar”, o otvaranju njihovog prvog predstavništva izvan Afganistana.

Jedini put ka miru

U saopćenju se navodi da vlada Afganistana “smatra da su pregovori jedini put ka postizanju mira i okončanju rata i nasilja nametnutom našem narodu”, prenosi AFP.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai pozdravio je u srijedu plan o otvaranju talibanskog predstavništva u Kataru, koje bi omogućilo pregovore između talibana i SAD-a, javlja AP.

Talibani su objavili da su postigli ‘inicijalni sporazum s relevantnim stranama, uključujući i Katar’, o otvaranju njihovog prvog predstavništva izvan Afganistana.

Karzai je rekao da se njegova vlada slaže s uspostavljanjem političkog tijela, jer bi to moglo dovesti do okončanja krvoprolića u Afganistanu.

Ranije je kazao da bi takva institucija mogla biti otvorena u Turskoj, Saudijskoj Arabiji ili Kataru.

U posljednjim mjesecima plan da se otvori predstaništvo talibana u Kataru postao je ključni element u američkim naporima da omoguće pregovore s pobunjenicima.

Izvor: Agencije