Ubijen vođa al-Qaede u sjevernoj Africi

Grupa koju je predvodio Abu Zeid djelovala je u alžirskoj Sahari i u zemljama Sahela (AFP)

Vođa ogranka al-Qaede u sjevernoj Africi Muhamed Uramdan ubijen je u akciji alžirske vojske istočno od glavnog grada Alžira, saopćila je policija.

Vojna patrola je dobila dojavu o Uramdanovom kretanju i postavila mu je u ponedjeljak zasjedu istočno od grada Tizija Uzua, u planinskom regionu Kabiliji.

Uramdan je ubijen u okršaju koji je uslijedio.

Urumdan je stupio u oružanu borbu protiv alžirske države 1992. godine, poslije puča kojim je spriječeno da na vlast dođu islamisti.

Prema navodima policije, Urumdan (40) je odgovoran za veliki broj napada na snage bezbjednosti i za otmice poslovnih ljudi u regionu Kabilija, prenosi AP.

Urumdan je stupio u oružanu borbu protiv alžirske države 1992. godine, poslije puča kojim je spriječeno da na vlast dođu islamisti, koji su pobijedili na izborima.

Istovremeno je jedan od vođa al-Qaede u islamskom Magrebu (AQMI) Abdelhamid Abu Zeid u ponedjeljak u Alžiru u odsutnosti osuđen na doživotni zatvor zbog “organiziranja međunarodne terorističke grupe” umiješane u otmicu tridesetak zapadnih državljana 2003. godine.

Doživotna kazna za Abu Zeida

Abu Zeid je “osuđen na doživotnu kaznu, a pet članova njegove porodice osuđeno je na po deset godina zatvora zbog organiziranja međunarodne naoružane grupe”, rekao je za AFP jedan od njegovih advokata Omar Bukabus.

Tužiteljstvo je tražilo 20 godina zatvora za Abu Zeida, pravim imenom Mohameda Gdira, i kazne od 15 do 20 godina zatvora za 11 njegovih suoptuženika.

Pet članova Abu Zeidove porodice osuđeno je na po deset godina zatvora zbog organiziranja međunarodne naoružane grupe.

Abu Zeidu (45), koji je rođen u Alžiru, sudilo se zajedno sa 11 suoptuženika koji su u pritvoru od 2010. godine, među kojima je i pet članova njegove porodice, zbog učešća u “međunarodnoj terorističkoj grupi” umiješanoj u otmicu stranih turista 2003. godine.

Ta grupa, koju je predvodio Abu Zeid, djelovala je u alžirskoj Sahari i u zemljama Sahela “s ciljem da izvodi otmice stranih državljana i za njih traži otkupninu”, po optužnici.

Izvor: Agencije