Šest vojnika i 17 talibana ubijeno u Pakistanu

Pakistanska područja na granici s Afganistanom često na udaru talibana (AFP)

U sukobu u plemenskoj oblasti na sjeverozapadu Pakistana, blizu granice Afganistana, ubijeno je šest pakistanskih vojnika i 17 terorista, saopćili su u srijedu pakistanski zvaničnici.

Oko 50 naoružani osoba napalo je u utorak večer pakistanske vojnike koji su sprovodili operaciju pretraživanja u selu Jogi, u plemenskom distriktu Kurran, naveli su zvaničnici.

“U tom sukobu je ubijeno šest, a ranjeno četvoro vojnika. Vojnici su odvratili napad i ubili 17 militanata”, rekao je zvaničnik lokalne vlade Sher Bahadar Khan u izjavi agenciji AFP.

On je napomenuo da su napadači pakistanski talibani.

Portparol pakistanske paravojne formacije “Pogranične snage” potvrdio je vest o napadu i žrtvama, dodajući da je vojska preuzela kontrolu nad tom oblašću.

U julu prošle godine Pakistan je pokrenuo ofanzivu u okrugu Kurram kako bi eliminirali naoružane grupacije.

Sedam pakistanskih plemenskih okruga na granici s Afganistanom često je na udaru afganistanskih talibana i militanata povezanih s al-Qaedom.

Srušio se vojni avion

Avion pakistanske ratne avijacije srušio se u srijedu tokom trenažnog leta a pilot i kopilot su se spasili katapultiranjem, rekao je predstavnik avijacije.

“Pao je trenažni avion FT-7 neposredno nakon uzlijetanja iz baze kod mjesta Mianwali”, rekao je vojni predstavnik AFP-u.

Žena pilot i njen instruktor su uspeli da se spasu, rekao je predstavnik i dodao da su “oboje sigurni”.

To je bio treći pad vojnog aviona u Pakistanu za tri mjeseca. U tim udesima poginula su dva pilota, dok su u padu helikoptera prošlog juna stradala četiri vojna lica.

Pakistanska ratna avijacija u svojoj floti ima kineske avione, uključujući lovce F-7PGs i A-5s, kao i američke borbene avione F-16s i francuske Miraže.

Pakistan je nedavno poručio avione srednje tehnološke generacije, JF-17 ili Thunder jet, koje zajednički proizvode fabrike u Kini i Pakistanu.

Izvor: Agencije