Novo Tursko upozorenje Francuskoj

Davutoglu: Turska će stalno podsjećati Francuze na grešku koju su počinili (EPA)

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu pozvao je francuske senatore da odbace nacrt zakona kojim se kažnjava nepriznavanje navodnog genocida nad Armenima u vrijeme Otomanskog Carstva, rekavši da će „oni koji zloupotrebljavaju historiju biti žrtve te zloupotrebe”.

Turska negira da je počinjen genocid, nudeći arhive iz tog doba kako bi svi imali uvid u tadašnja dešavanja.

„Pozivam francuske senatore da dobro razmisle jer, donesu li dokument, njihova odluka nipošto neće biti valjana“, rekao je Davutoglu novinarima.

Francuski senatori trebaju u ponedjeljak glasati o tom nacrtu zakona koji su već prihvatili zastupnici i kojim se kažnjava navodni armenski genocid iz 1915. koji Turska oduvijek odlučno negira.

Zakonodavni odbor senata odbacio je u srijedu taj nacrt izrazivši tako veliku suzdržanost dijela tog doma. Odbor je predložio neprihvaćanje zakona, ocijenivši da tekst “nije u skladu s ustavom”.

No čini se ipak da će se o nacrtu glasati na sjednici u ponedjeljak, budući da je većina za njega.

Davutoglu je istakao da će prihvatanje nacrta u senatu biti „mrlja na savjesti francuskih intelektualaca“ te da će Turska „stalno“ podsjećati Francuze na grešku koju su počinili.

“Zaleđeni” kontakti

Komisija za zakone francuskog Senata odbacila je u srijedu prijedlog zakona kojim se kažnjava negiranje genocida, među kojima i navodni genocid nad Armenima 1915. godine.

Komisija je ocijenila da bi takav zakon, ukoliko bi bio usvojen, bio protivan ustavnoj zaštiti slobode govora. Ali, mišljenje ovog tijela je neobavezujuće.

Sporni zakon, koji je već prihvatio Donji dom Parlamenta u Parizu, da bi se počeo primjenjivati mora biti usvojen i u Senatu.

Komisija je, ocjenjujući da je tekst neustavan, sa 23 glasa za, devet protiv i osam uzdržanih usvojila prijedlog za odbacivanje.

Tekst bi trebalo biti ratificiran na sjednici u ponedjeljak, 23. januara. Veći broj senatora najavio je da neće prisustvovati sjednici u ponedjeljak. Prijedlog zakona prouzrokovao je diplomatsku krizu između Turske i Francuske.

U znak protesta, Ankara je „zaledila“ vojne i političke kontakte s Parizom, a privremeno je bila povukla i svog ambasadora na konsultacije.

Zakonom je predviđena kazna od godinu dana zatvora i 45.000 eura za sve one koji negiraju genocid, uključujući i navodni genocid nad Armenima 1915. godine.

Armeni tvrde da je oko 1,5 miliona ljudi ubijeno u vrijeme Otomanskog carstva 1915. i 1916. godine, dok Ankara tvrdi da je poginulo oko 300.000 ljudi, uključujući i Turke, jer su Armeni digli ustanak kada su ruski vojnici upali u istočnu Anadoliju, današnju istočnu Tursku.

Izvor: Agencije