Desetine povrijeđenih na protestima u Bukureštu

Protesti su počeli u znak podrške zamjeniku ministra zdravstva koji je bio prinuđen da podnese ostavku zbog kritiziranja reformi zdravstva (EPA)

U protestima u Bukureštu povrijeđeno je 59 osoba a uhapšeno oko 40, saopćili su policijski i bolnički izvori.

Oko 1.000 Rumuna okupilo se u nedjelju, četvrtog dana protesta, u centralnom dijelu Bukurešta da bi na miran način iskazali nezadovoljstvo zbog rada vlade i oštrih mjera štednje, kao i zbog lošeg životnog standarda.

Pored toga, tražili su i ostavku predsjednika Traiana Basescua.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo “Hoćemo poštovanje” i “Dosta korupcije”.

Nekoliko sati nakon početka mirnih demonstracija, stotinjak mladih sa kapuljačama počeli su bacati kamenice, petarde i dimne bombe, ponavljajući scenarij od prethodne noći, kada je povrijeđeno nekoliko ljudi.

Policija je na to odgovorila koristeći suzavac i potisnula demonstrante koji su namjeravali blokirati saobraćaj na glavnom gradskom trgu.

Demonstranti su zapalili nekoliko kontejnera i kioska i razbili izloge nekoliko prodavnica.

Policija je u nedjelju navečer saopćila da su većina huligana bili navijači nogometniih klubova Steaua i Dinamo, koji su također bili učesnici prethodnih incidenata.

Prijedlog zakona

Protesti su počeli u četvrtak, u znak podrške zamjeniku ministra zdravstva, Raedu Arafatu, koji je bio prinuđen da podnese ostavku izložen pritisku jer je kritizirao vladine reforme zdravstvenog sistema.

Zbog pritiska javnosti, Basescu je u petak povukao sporni prijedlog zakona, rekavši da je donio odluku nakon što je shvatio da većina zaposlenih u zdravstvenom sistemu ne želi promjene.

„Bolnice ne žele promjene, doktori ne žele promjene, a ni zaposleni u hitnim službama“, rekao je predsjednik.

Kritičari govore da se prijedlogom zakona favorizira privatni zdravstveni sistem, jer mu se daje pristup vladinim fondovima, dok javno zdravstvo ostaje bez finansijske pomoći.

Iako je Basescu povukao sporni prijedlog zakona, demonstracije su nastavljene nesmanjenom žestinom, prenose agencije.

Izvor: Agencije