Nigerija: Propao dogovor o cijeni benzina

Štrajk sindikata dolazi u momentu kada zemlju pogađaju sukobi i napadi grupe Boko Haram (AFP)

Vlada Nigerije i radnički sindikati nisu postigli dogovor u vezi sa visokim cijenama benzina dvije sedmice nakon ukidanja subvencija za gorivo, što je izazvalo masovne proteste u zemlji.

“Nismo postigli kompromis”, rekao je Abdulwaheed Omar, predsjednik jednog od sindikata.

Na pitanje da li će sada zatvarati naftne platforme, kao što su sindikati ranije najavili ako pregovori sa vladom propadnu, rekao je: “Ne, ovo radimo postepeno. Još ćemo pružiti šansu miru”.

Iako su razgovori u subotu završili bez dogovora, vlada i sindikati nastavljalju pregovarati.

“Kažu da će se svi sindikati ponovo sastati sa vladinim predstavnicima u nedjelju”, rekala je novinarka Al Jazeere Haru Mutasa, koja izvještava iz glavnog grada Abuje.

“Čini se da sindikati žele okončati štrajk. Neke od sindikalnih vođa govore da ne žele da se vrate na ulice u ponedjeljak”, kaže Mutasa.

Nastavak pregovora

Glasnogovornik naftnog sindikata PENGASSAN rekao je da sindikati očekuju nastavak razgovora u nedjelju te da će pažljvo razmotriti svoje sljedeće poteze.

“U interesu pregovora, sindikat PENGASSAN-a alarmirao je sve svoje članove koje rade na platformama da provedu sistematsko gašenje ako pregovori propadnu” rekao je Babatunde Oke.  

Nigerija je peti najveći izvoznik nafte u Sjedinjenje Američke Države. Iako zemlja ima rezerve nafte za izvoz za sljedećih nekoliko sedmica, prijetnje da će se naftne platforme zatvoriti zabrinjavaju izvoznike.

Štrajk, koji je počeo u ponedjeljak, paralizirao je naciju koja ima više od 160 miliona stanovnika.

Sa 25 posto iz budžeta subvencije su najveća pojedinačna stavka, veća od izdvajanja za obrazovanje, zdravstvo i poljoprivredu zajedno, a koriste bogatoj i srednjoj klasi na štetu siromašnih, potiču korupciju te isisavaju milijarde dolara iz javnih fondova, tvrde ekonomisti.

Sukobi u zemlji

Do sada je litar benzina u Nigeriji koštao 40 američkih centi, a sada se na pumpama prodaje za 86 centi. Stara cijena na crnom tržištu bila je 62 centa, a nova 1,23 dolara.

U izvještajima se navodi da je cijena goriva u teže pristupačnim dijelovima zemlje utrostručena, a putnici se žale da su cijene vožnji taksijem već udvostručene ili utrostručene.

Sindikati, radnici i srednja klasa koji posjeduju vozila bijesni su i najavljuju štrajk do ispunjenja zahtjeva, ali stručnjaci iz naftnog sektora vjeruju da to neće poremetiti uglavnom automatiziranu proizvodnju.

Većina Nigerijaca živi s manje od dva dolara na dan, a kritičari tvrde da je vlada prije mjera štednje trebala krenuti u obračun s korupcijom u zemlji koju potresaju i međuvjerski sukobi u kojima je na Božić ubijeno više od 80 kršćana.

Agencija navodi da su sindikati otpočeli generalni štrajk, u ključnom trenutku za ovu najmnogoljudniju afričku državu i najvećeg proizvođača nafte, koja je već pogođena valom nasilja koji se pripisuje islamističkoj sekti Boko Haram.

Izvor: Al Jazeera i agencije