Tajvan: Vladajuća partija proglasila pobjedu na izborima

Ma je u predizbornoj kampanji igrao na kartu boljih odnosa s Kinom, a Tsai na sve veće nezadovoljstvo zbog ekonomske situacije (EPA)

Sadašnji predsjednik Tajvana Ma Ying-jeou proglasio je pobjedu na predsjedničkim izborima održanim u subotu, javljaju tajvanski mediji. 

Sa oko 80 posto prebrojanih glasova, Ma (61) vodi sa šest posto više glasova u odnosu na glavnu rivalku Tsai Ying-wen iz Demokratske progresivne partije.

Treći kandidat, James Soong, bivši visoki funkcioner u Maovoj Nacionalnoj partiji, dobio je tek oko 2,9 posto glasova.

“Drago mi je što je danas sunčano. To će utjecati na veći odziv na izborima. Nadam se da će svi poraniti na glasanje”, izjavio je Ma na biračkom mjestu u Taipeiu, prenijele su agencije.

Biračka mjesta su zatvorena, a rezultati bi trebalo da budu saopćeni do kraja dana.

Približavanje Kini

Predsjednik Ma je u predizbornoj kampanji igrao na kartu boljih odnosa s Kinom, a Tsai se koncentrirala na sve veće nezadovoljstvo zbog ekonomske situacije.

Na parlamentarnim izborima koji se održavaju paralelno s predsjedničkim, Maovi nacionalisti će, prema prognozama, zadržati većinu u parlamentu od 113 mjesta, ali s manjim brojem poslanika.

Bivši ministar pravde i gradonačelnik Taipeia Ma računa na reizbor na osnovu uspjeha u povezivanju tajvanske tehnološki razvijene privrede sa rastućim kineskim tržištem.

Tokom prvog mandata, njegova kineska inicijativa koja se karakterizirala otvaranjem Tajvana za kineske turiste i povećanjem broja letova preko Tajvanskog moreuza, doprinijela je smanjenju tenzija sa Kinom, koja otok smatra svojom odbjeglom provincijom.

Maovo potpisivanje 2010. ugovora sa Pekingom o smanjenju carina omogućilo je da tajvanski izvoz u Kinu prošle godine dostigne 124 milijarde dolara.

Tsai, čija partija se zalagala za nezavisnost Tajvana, što bi neizostavno dovelo do sukoba s Pekingom, tokom predizborne kampanje je ublažila retoriku i obećala da neće voditi takvu politiku sukobljavanja, kao i da će držati otvorenima kanale s Kinom.

Dan odluke

Novinar Al Jazeere Steve Chao, koji izvještava iz tajvanske prijestolnice, rekao je da će se na izborima pokazati da li se građani slažu sa Maovom politikom zbližavanja s Kinom koju je provodio prethodne četiri godine, ili se žele okrenuti opoziciji koju predvodi Tsai.

„Ma je izjavio da njegova prokineska politika djeluje. Ukazao je na činjenicu da postoji više od 500 direktnih letova svake sedmice između dvije strane, prvi put u 60 godina. On kaže da je okončao izolaciju Tajvana te da je pomogao da se Tajvan istakne na međunarodnoj sceni“, rekao je on.

„Njegovi rivali ga ipak optužuju za prodavanje tajvanskog suvereniteta, ukazujući na to da je možda Tajvan odveo putem gdje nema povratka ka suverenitetu otoka“, kaže novinar Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera i agencije