U Nigeriji jača etnički sukob

Drugog dana protesta u Nigeriji, policija je upotrijebila suzavac i pucala u zrak (EPA)

Naoružani muškarci ubili su osam osoba na sjeveru Nigerije, dok je ljuta masa spalila islamsku školu na jugu države koju potresaju masovni štrajk zbog nafte i rastuće vjerske tenzije.

Dvodnevni generalni štrajk još nije pogodio proizvodnju afričkog najvećeg proizvođača nafte, ali je paralizirao državu koja se bori protiv brutalne kampanje Boko Harama, islamističke grupe koja se sumnja za ubijanje osam osoba u kafani u utorak.

Doktor u Potiskumi, gradu u sjevernoj državi Yobe, kazao je kako je osam tijela doneseno u mrtvačnicu nakon što su naoružani muškarci upali u pab i otvorili vatru, a potom pobjegli na motociklu.

„Među ubijenima je pet policajaca, šanker, mušterija i desetogodišnja djevojčica“, kazao je doktor. Policija je potvrdila pucnjavu, ali nije objavila broj ubijenih.

Tokom dana napadači su zapalili centralni džamijski kompleks u južnom gradu Beninu gdje je u ranijim sukobima poginulo pet osoba, kojima se broj ubijenih osoba u incidentima koji se povezuju za dvodnevni štrajk povećao na 11.

„Do sada je zabilježeno pet mrtvih na obje strane, onih koji su napadnuti i napadača“, kazao je Dan Enowoghomwenwa, generalni sekretar nigerijskog Crvenog križa u državi Edo, za novinsku agenciju AFP.

Dodao je kako je 10.000 osoba napustilo domove zbog nasilja.

Svjedoci su vidjeli kako je zapaljena islamska škola, povezana s džamijom, kao i autobus parkiran pored nje.

Generalni štrajk

Buntovna omladina postavila je i zapalila blokade na ulicama u bogatim predgrađima nigerijske komercijalne prijestolnice Lagos pošto su općenacionalni protesti drugog dana za redom paralizirali zemlju zbog visoke cijene goriva i korupcije vlasti.

Od zapaljenih guma i đubreta dizao se gusti i taman dim nad dijelovima grada gdje se nalaze rezidencije diplomata i domaće elite i prijeti daljim širenjem nasilja u zemlji sa više od 160 miliona ljudi, prenijela je agencija Reuters.

Drugog dana protesta u Nigeriji, policija je upotrijebila suzavac i pucala uzrak kako bi rasterjala demonstrante u sjevernom gradu Bauči, potvrdili su svjedoci.

Policija je rastjerala demonstrante u predgrađima Vunti i Rejvej pošto su demonstranti izašli jutros kako bi nastavili s protestima koji su počeli jučer, navodi agencija AFP.

Do sada nije bilo izvještaja o eventualnim žrtvama ili hapšenimaa, pošto je jučer šest osoba ubijeno i 30 ranjeno u sukobima nigerijske policije i nekoliko desetina hiljada demonstranata, koji su protestirali širom zemlje.

Val nasilja

Na opći štrajk pozvali su sindikati pošto je vlada najavila ukidanje subvencija prvog januara čime planira uštedjeti šest milijardi dolara, te ih uložiti u rafinerije, piše agencija Reuters.

Sa 25 posto iz budžeta subvencije su najveća pojedinačna stavka, veća od izdvajanja za obrazovanje, zdravstvo i poljoprivredu zajedno, a koriste bogatoj i srednjoj klasi na štetu siromašnih, potiču korupciju te isisavaju milijarde dolara iz javnih fondova, tvrde ekonomisti.

Sindikati, radnici i srednja klasa koji posjeduju vozila bijesni su i najavljuju štrajk do ispunjenja zahtjeva, ali stručnjaci iz naftnog sektora vjeruju da to neće poremetiti uglavnom automatiziranu proizvodnju.

Većina Nigerijaca živi s manje od dva dolara na dan, a kritičari tvrde da je vlada prije mjera štednje trebala krenuti u obračun s korupcijom u zemlji koju potresaju i međuvjerski sukobi u kojima je na Božić ubijeno više od 80 kršćana.

Agencija navodi da su sindikati otpočeli generalni štrajk, u ključnom trenutku za ovu najmnogoljudniju afričku državu i najvećeg proizvođača nafte, koja je već pogođena valom nasilja koji se pripisuje islamističkoj sekti Boko Haram.

Izvor: Agencije