U Moskvi uhapšen lider ‘Druge Rusije’ Eduard Limonov

Na trgu "Trijumfalnaja" u centralnom dijelu Moskve redovno se svakog 31. u mjesecu održavaju neodobreni protesti pod nazivom "Strategija-31" (AFP)

Oko šezdeset učesnika neodobrenih demonstracija u centru Moskve privedeno je u subotu navečer, a među njima je i lider opozicione “Druge Rusije”, pisac Eduard Limonov.

Na Trijumfalnom trgu okupilo se više od 100 ljudi, među kojima su polovina bili novinari, a policija ih je upozorila preko megafona da se sklone i ne ometaju prolaz pješacima, usput im čestitajući Novu godinu.

Kako su se demonstranti oglušili na upozorenja, uslijedila je akcija privođenja, saopćeno je iz policije.

Demonstranti okupljeni oko Limonova i takozvane Strategije 31, tradicionalno se okupljaju 31. dana u mjesecu pozivajući se na 31. član Ustava koji garantuje slobodu okupljanja i izražavaju nezadovoljstvo prema vlastima.

Policija je ranije tokom dana upozorila da je njihovo subotnje okupljanje na Trijumfalnom trgu neodobreno i samim tim nezakonito i ponudila druga mjesta na kojima bi miting mogao da bude održan, ali demonstranti nisu prihvatili ponudu.

Na nevelikom protestu u Sankt Peterburgu, koji također nije bio odobren, policija je u subotu privela 10 demonstranata koji su uzvikivali “Nova godina bez Putina”.

Opozicija je najavila nove proteste poslije novogodišnjih praznika, ali datum okupljanja još nije saopćen.

Protesti u drugim gradovima

Manji protesti u subotu su održani i u drugim ruskim gradovima.

Ruski premijer Vladimir Putin ocijenio je nešto ranije u subotu da nema ništa nenormalno u tome što “sve bruji” u Rusiji, suočenoj s velikim valom protesta, dodajući da je to “cijena koju treba platiti za demokratiju”, prenosi Hina.


Putin: Sve je pomalo destabilizirano [AP]

“Mi smo usred političkog ciklusa, parlamentarni izbori su završeni, a predsjednički slijede”, kazao je Putin u obraćanju građanima u povodu kraja godine.

“U takvim razdobljima, političari iskorištavaju osjećaje građana, sve je pomalo destabilizirano, sve bruji, ali to je cijena koju treba platiti za demokratiju. Nema ništa nenormalnog u tome”, dodao je on.

Režim Vladimira Putina suočava se s najvećim pokretom protesta od njegova dolaska na vlast 2000. godine, malo više od dva mjeseca prije predsjedničkih izbora u martu na kojima je kandidat za treći mandat u Kremlju, nakon četverogodišnjeg izbivanja iz Kremlja kojeg je odradio na čelu vlade.

‘Otok stabilnosti’

Govoreći o ekonomskom stanju u zemlji, Putin je rekao da “Rusija izgleda kao otok stabilnosti” u vrijeme krize u eurozoni. “Mi smo krizu prevladali, gospodarstvo raste. To sugerira da će nam sljedeća godina biti uspješna”, kazao je.

Svim stanovnicima Rusije poželio je sretnu Novu godinu. “Želim vam svima sreću i napredak, neovisno o političkom opredjeljenju, onima lijevo, desno, onima na vrhu i na dnu”, rekao je Putin.

Izvor: Al Jazeera i agencije