Iran će blokirati prolaz nafte u slučaju novih sankcija

SAD i Evropa smatraju da ovosedmične ratne igre Iran izvodi da pokaže moć pred uvođenje novih sankcija (EPA)

Nafta iz zemalja Perzijskog zaljeva neće prolaziti kroz Hormuški moreuz ako Zapad nametne sankcije na izvoz ovog energenta iz Irana, upozorio je potpredsjednik ove države Mohammad Reza Rahimi.

Državna novinska agencija IRNA prenijela je njegovu prijetnju u vrijeme kada je Iran nastavio izvoditi mornaričku vježbu nedaleko od Hormuškog moreuza, na ulazu u naftom bogat Perzijski zaljev.

„Ako sankcije protiv iranske nafte budu prihvaćene, ni kap nafte neće proći kroz Hormuški moreuz“, kazao je Rahimi.

„Ne želimo sukob niti nasilje, ali Zapad ne želi promijeniti svoj plan“ uvođenja sankcija, kazao je on. „Neprijatelji će jedino odbaciti svoje planove kada ih mi vratimo na svoje mjesto“.

Prijetnja je potcrtala spremnost Irana da cilja na usku vodenu površinu duž svoje obale u Zaljevu ako bude napadnut ili ekonomski ugušen sankcijama.
Više od trećine svjetskih naftnih tankera prolaze kroz Hormuški moreuz. Pripradnici mornarice Sjedinjenih Američkih Država prisutni su u Zaljevu da bi osigurali slobodan prolaz tankera kroz moreuz.

Ratne igre

Iranski brodovi i letjelice bacali su bombe u more u utorak prilikom ratnih igara, izjavio je portparol mornarice.

Iako Iran povremeno izvodi vojne vježbe, Sjedinjene Države i Evropa smatraju da ovosedmične ratne igre Iran izvodi da pokaže svoju moć pred uvođenje novih sankcija na naftne i finansijske sektore.

Nakon objave posljednje runde sankcija u novembru, članovi paravojne skupine Basij demolirali su britansku ambasadu u Teheranu.

London je zatim zatvorio ambasadu i naredio da se zatvori i iranska ambasada u Velikoj Britaniji.

Izvor: Agencije