SSSR: Godišnjica raspada supersile

Od raspada komunističkog Sovjetskog saveza prošlo je 20 godina. Nestankom SSSR-a, koji je pored Sjedinjenih Američkih Država bio jedna od svjetskih supersila, okončan je i period hladnog rata.

Posljednji predsjednik države, koja se sastojala od 15 republika, Mihail Gorbačov, predstavljao je novu i drugačiju generaciju tadašnjih komunističkih političara.

Njegova Perestrojka napravila je značajne unutrašnje reforme u ekonomiji i partijskom rukovodstvu, ali ne i sve, koje su bile potrebne da se zemlja održi na okupu. Vanjska politika posljednjeg sovjetskog čelnika također je doprinijela raspadu zemlje.

Gorbačov je jasno rekao da neće vojno intervenirati niti zaustavljati zahtjeve za nacionalnu nezavisnost. Sovjeti su se povukli iz Afganistana i suzdržali od intervencije prilikom rušenje Berlinskog zida.

‘Siromaštvo i totalitarizam’

Događaji u Istočnoj Evropi ubrzo su stigli i na vrata tadašnje Moskve kada je 15 dotadašnjih republika bilo spremno za nezavisnost.

U decembru 1991. Gorbačov je dao ostavku i predao dužnost Borisu Jeljcinu. Gotovo 20 godina poslije ne krije razočaranje razvojem događaja nakon napuštanja političke scene.

„Izgubili smo 20 godina. Ne kažem da nismo ništa dostigli ili nešto naučili, ali nismo učinili sve što smo trebali da učinimo.To je zaista šteta“, rekao je Gorbačov.

Bivši predsjednik nekadašnje sovjetske republike, a danas suverene države Ukrajine, Leonid Kravčik, jedan je od onih koji su proglasili kraj sovjetske imperije. Svoju odluku, kako kaže, nikad nije požalio.

„Zemlja je bila siromašna, totalitarna i nedemokratska. Nije bilo slobode govora, ničega. Teško je iskazati u kakvom rasponu je sve bilo po kontrolom. Tačno je da današnje vrijeme nije lako ni za Ukrajinu, ali to se može i drugačije reći. Prvo, zemlja je na demokratskom putu, drugo, birali smo našu vladu i Evropa je to priznala, mada nije dobila ono što je željela. Izbori su bili legitimni“, navodi Kravčik.

Nostalgija Rusa

Prema rezultatima ankete koju je proveo Sveruski centar za istraživanje javnog mnijenja, 59 posto ruskog stanovništva još žali za Sovjetskim savezom. Međutim, centar navodi i da je nostaligičara svake godine sve manje.

„Mi smo mogli i trebali spasiti Sovjetski savez, ali smo izgubili, izgubili politički. Međutim, kada govorimo o njegovoj obnovi, mislim da je to nerealno. Ja ne znam kakve vi informacije imate, ali smo mi držali na oku šta se dešavalo u bivšim sovjetskim republikama“, izjavio je Gorbačov, te dodao: „Samo devet posto želi povratak Sovjetskog saveza, a broj onih koji žale za tom državom je gotovo jednak onom koji su je tada htjeli zadržati“.

Za mnoge u Rusiji raspad Sovjetskog saveza značio je gubitak statusa i prestiža. Ruski premijer Vladimir Putin je rekao da je njegov kolaps najveća geopolitička tragedija 20. stoljeća.

Izvor: Al Jazeera