Lieberman: Abbas nije mirovni partner

Lieberman vjeruje da dogovor sa Palestincima trenutno 'nije moguć' (EPA)

Avigdor Lieberman, ministar vanjskih poslova Izraela optužio je Palestince da izbjegavaju pregovore, rekavš da je izraelsko-palestinski mir trenutno neostvariv.

Obraćajući se na sastanku izraelskih diplomata u okupiranom Jeruzalemu, Lieberman je rekao da zbog trenutnog nemira na Bliskom istoku dogovor sa Palestincima u skorije vrijeme nije moguće postići.

“Postavljate li temelje za novu zgradu za vrijeme potresa?” pitao je on.

“Nemamo partnera za mir… Abu Mazen (pseudonim palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa) je opet dokazao da nije pouzdan partner,” rekao je Lieberman.

Upravljanje sukobom

Ponavljajući stavove koje je rekao i ranije, Lieberman je izjavio da je “ključna riječ u odnosima sa Palestincima upravljanje sukobom, a ne njegovo rješavanje.”

Ko god kaže da je moguće postići mir sa Palestincima u godinama koje dolaze griješi i dovodi (ostale) u zabludu”, rekao je Lieberman, koji nikada nije krio skepticizam u mirovnim pregovorima između Palestine i Izraela.

“Ovo stanje će vladati i slijedeće desetljeće i moramo znati kako se nositi s njim za dobrobit obje strane, da olakšamo stabilnost, ekonomsku i sigurnosu saradnju, te ekonomski rast za Palestince”, dodao je on.

Rekao je da izraelsko povlačenje sa teritorije ne bi riješilo osnov sukoba – izbjeglice, Jeruzalem i sigurnosne dogovore.

Izvor: Agencije