Štrajk u Belgiji paralizirao saobraćaj

Agencije za kreditni rejting snizile su prošlog mjeseca rejting Belgije (EPA)

Radnici u javnom sektoru u Belgiji stupili su u jednodnevni štrajk zbog reforme penzionog sistema, najavljene u okviru plana štednje vlade za smanjenje budžetskog deficita.

Saobraćaj u cijeloj zemlji u četvrtak je paraliziran, jer su radnici u željeznici i javnom prijevozu obustavili rad, a u štrajku su i zaposleni u sektoru obrazovanja, bolnicama i vladinim institucijama.

Štrajkom u Belgiji pogođeni su i međunarodni brzi vozovi, poput Eurostara, koji saobraća između Brisela, Pariza i Londona te Thalys, koji od Pariza ide preko Brisela do Holandije i Njemačke, javile su agencije.

Međunarodni aerodrom u Briselu saopćio je da ne očekuje poremećaje u zračnom saobraćaju, ali se putnicima savjetuje da redovno provjeravaju stanje letova.

Mjere štednje

Nova belgijska vlada u okviru penzione reforme želi prekinuti dosadašnju praksu prijevremenog odlaska u penziju sa 59 godina i povećati ovu granicu. Zvanična starosna granica za odlazak u penziju u Belgiji je 65 godina.

Penziona reforma dio je budžetskog plana čiji je cilj da smanji deficit u 2012. godini na manje od tri posto bruto domaćeg proizvoda, koliko iznosi granica u EU, i uvjeri investitore da Belgija drži svoje finansije pod kontrolom.

Agencije za kreditni rejting snizile su prošlog mjeseca rejting Belgije, pozivajući se na njen veliki dug, spor privredni rast i troškove za spašavanje finansijskog sektora.

Zbog vladinih mjera štednje, početkom decembra demonstriralo je oko 50.000 Belgijanaca.

Elio Di Rupo, iz redova socijalista, imenovan je na dužnost premijera zemlje početkom decembra, nakon 541 dan političke krize zbog nemogućnosti sastavljanja vlade.

Izvor: Agencije