Hamas pristao na ulazak u PLO

Meshaal i Abbas sastali su se u Kairu kako bi pregovarali o pomirenju (EPA)

Hamas je pristao da se pridruži Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji (PLO), u kojoj je umjereniji, rivalski Fatah glavna frakcija.

Vođa Hamasa Khaled Meshaal, koji inače živi u izgnanstvu u Siriji, pristao je da uđe u komitet koji će pripremiti izbore za rukovodstvo PLO-a, prenosi AP.

Ti izbori se po svoj prilici neće uskoro održati, ali potez Meshaala znači da će on sarađivati sa palestinskim predsjedikom Mahmoudom Abbasom, vođom Fataha.

Pristanak se smatra ključnim korakom ka ujedinjenju već dugo podijeljenog palestinskog rukovodstva te pomirenju Hamasa, koji vlada pojasom Gaze od sredine 2007. godine i Fataha, koji trenutno dominira na drugoj palestinskoj teritoriji, Zapadnoj obali.

Egipatsko posredovanje

Članovi nekoliko palestinskih frakcija sastali su se u četvrtak u Kairu u okviru pregovora o pomirenju te dvije glavne organizacije.

Ovom sastanku prethodili su intenzivni razgovori u egipatskoj prijestolnici koji su doveli do razmatranja izbora i rekonstrukcije PLO-a.

Izrael inače odbija palestinske napore za unutrašnje pomirenje i najavljuje da neće pregovarati sa vladom u kojoj je Hamas, jer tu organizaciju smatra terorističkom.

Hamas, s druge strane, odbija da prizna Izrael, ranije sporazume s tom zemljom, te odbaci nasilje.

Hamas i Fatah su dogovor o pomirenju postigli zahvaljujući egipatskom posredovanju u maju, ali  do sada nisu uspjeli formirati prijelaznu vladu nacionalnog jedinstva koja bi trebala otvoriti put izborima najavljenim za maj sljedeće godine.

Izvor: Agencije