Erdoganovo upozorenje Parizu

Sarkozy i Erdogan: Spor oko nacrta zakona o armenskom genocidu prijeti prekidu diplomatskih veza između dvije zemlje (EPA)

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je Francuskoj “teškim, nepopravljivim” posljedicama ako usvoji nacrt zakona kojim se kažnjava negiranje jermenskog genocida, pozivajući francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozy da zaustavi usvajanje tog teksta, izvijestila je u petak agencija Anadolija.

“Želim jasno kazati da, ako se provedu ovi zadnji koraci, posljedice po političke, ekonomske, kulturne odnose s Francuskom biti će teške”, istaknuo je Erdogan u pismu poslanom francuskom šefu države, prenosi Hina.

Nepopravljivi utjecaj

Erdogan, čija zemlja je uvijek odbijala priznati jermenski genocid, govori i o nepopravljivom utjecaju na francusko-turske odnose koje bi imalo glasanje o tom tekstu u francuskom parlamentu, zahtijevajući od Sarkozyja da se usprotivi nacrtu.

“Iskreno želim da se držite obećanja da ćete onemogućiti inicijative tog tipa i spriječiti korake koji bi imali nepopravljive posljedice” po bilateralne odnose, kazao je Erdogan.

Pozvao je Francusku da pokaže “zdrav razum” i spriječi da bilateralni odnosi postanu “talac potraživanja treće strane”, referirajući se na Jermeniju.

Genocidom nad Jermencima naziva se niz masovnih ubistava i raseljavanja jermenskog stanovništva početkom 20. stoljeća u kojem je, prema različitim izvorima, ubijeno između 600.000 i 1.500.000 ljudi.

Turska je zaprijetila da će povući svog ambasadora iz Pariza.

Donji dom parlamenta u Parizu će iduće sedmice raspravljati o usvajanju tog zakona, u kome se predviđa kazna od godinu dana zatvora , kao i novčana kazna, prenosi Tanjug.

Delegacija putuje u Pariz

Francuska je među petnaestak zemalja koje su priznale postojanje genocida nad Jermencima, izvršenog 1915. godine u vrijeme raspada Otomanske imperije.

Jermenci tvrde da je tada ubijeno milion i 500.000 pripadnika tog naroda, dok u Ankari to demantuju. Priznaje se da je tada stradalo “nekoliko stotina hiljada Jermenaca”, ali se tvrdi da nije bio genocid.

Prema izvještajima agencija, jedna turska delegacija iduće sedmice boraviće u Parizu, u pokušaju da lobira kako se ne bi usvojio zakon kojim se kažnjavaju oni koji tvrde da nije postojao taj genocid.

U Ankari kažu da je ova inicijativa u funkciji predsjedničke kampanje Nicolasa Sarkozyja koji na ovaj način želi da privuče glasove mnogobrojne jermenske zajednice u Francuskoj.

Izvor: Agencije