Kuvajt dobio novu vladu

Nova vlada položila je zakletvu pred emirom ove države, šeikom Sabahom al-Ahmad Sabahom (AFP)

Nova kuvajtska vlada, koju čini 10 ministara, položila je zakletvu pred emirom ove države, šeikom Sabahom al-Ahmad Sabahom.

Sva ključna ministarstva u prethodnoj vladi, koja je prije dvije sedmice podnijela ostavku u jeku optužbi za korupciju, ostala su ista, osim odlaska tri ministra koji su dali ostavku prije nekoliko dana, prenosi Reuters.

Šeik Ahmad al-Humoud al Sabah, koji je u prethodnoj vladi bio ministar unutrašnjih poslova, preuzeo je i ministarstvo odbrane, dok je Šeik Sabah Khaled al Sabah zadržao funkciju ministra vanjskih poslova.

Ministar za naftu Mohammad Mohsen Al Busairi i Ministar finansija Mustafa Jassem Al Shimali također su zadržali mjesta, kao i ministar trgovine Amani Khaled Bouresly.

Optužbe za korupciju

Bivši premijer Šeik Nasser al-Mohammad al Sabah i njegova vlada podnijeli su ostavku 28. novembra, na zahtjev brojnih demonstranata i opozicionih poslanika da napuste vlast zbog optužbi za korupciju.

Nedelju dana kasnije kuvajtski emir Šeik Sabah al-Ahmad al Sabah raspustio je parlament, četvrti put za manje od šest godina.

Za sada još nije utvrđen datum novih izbora, koji, po ustavu treba da se održe u roku od 60 dana.

Šeik Sabah je međutim već sada pozvao birače da ostave po strani plemensku pripadnost i pripadnost frakcijama dok budu birali predstavnike na parlamentarnim izborima, koji po njegovoj ocijeni treba da uvedu Kuvajt u novu eru, prenio je AFP.

Kuvajt je po veličini šesti izvoznik nafte u svijetu.

Izvor: Agencije