Sabotaža na egipatskom plinovodu

Eksplozije su aktivirane iz daljine (EPA)

Plinovod koji ide iz Egipta u Izrael i Jordan saboteri su dignuli u zrak u sjevernom Egiptu, potvrdili su svjedoci i sigurnosni izvori.

Eksplozija se dogodila u ponedjeljak nekih 30 km zapadno od grada El-Arish, u blizini izraelske granice, nekoliko sati prije nego što su u zemlji počeli prvi slobodni izbori otkad je predsjednik Hosni Mubarak svrgnut u februaru.

Agencija Reuters, pozivajući se na svoj izvor, javlja da je došlo do niza uzastopnih eksplozija u promjeru od stotinu metara.

Egipatska državna novinska agencija MENA javlja da je eksplozija bila u al-Sabeel području. Snage sigurnosti i vatrogasna vozila su na licu mjesta.

Sigurnosni izvor je za Reuters kazao da su eksplozije aktivirane iz daljine i da su tragovi od dva vozila pronađeni u tom području.

 

Odgovornost nije preuzeta

Nijedna grupa još nije preuzela odgovornost za napad.

Plinovod je zadnji put napadnut 25. novembra. To je osmi takav napad otakako je Mubarak odstupio s vlasti.

Egipatski dvadesetogodišnji dogovor s Izraelom o plinu, dosta je nepopularan  egipatskoj javnosti, kritičari tvrde da židovska država ne plaća dovoljno za plin.

Izvršni direktor Istočnog Mediterana Gas Co (EMG), koja izvozi egipatski plin u Izrael, izjavio je u julu da su međunarodni dioničari u tvrtki uložili pravnu  pritužbu protiv Egipta tvrdeći da je kompaniju oštetio za osam milijardi američkih dolara štete iz ugovora kršenja upskrbi plinom, nakon prekida uzrokovanih prekidima u snabdjevanju uzrokovanih napadima na plinovod.

Egipat udvostručila cijenu plina koji izvozi u Jordan prošlog mjeseca.
Vlada je ovog mjeseca najavila da će pooštriti sigurnosne mjere uz plinovod tako što će instalirati alarmni uređaj i zaposliti službe sigurnosti.
 

Izvor: Agencije