Berlusconijevi advokati svjedoče putem linka

Berlusconi dolazi na suđenje u Rimu u septembru povodom optužbi protiv Millsa (EPA)

Britanski sud odbacio je pokušaj advokata bivšeg italijanskog premijera Silvija Berlusconija da blokiraju iznošenje dokaza na suđenju za korupciju u predmetu iz 1997. godine.

Britanski advokat David Mills će tako, kako navodi Reuters, moći svjedočiti video-linkom iz Velike Britanije pred italijanskim sudom u ponedjeljak, kako je i planirano.

Bivši italijanski premijer optužen je da je sa 600.000 dolara potkupio britanskog advokata, supruga bivše ministarke u britanskoj laburističkoj vladi Tese Jowell i svog poreskog savjetnika kako bi lažno svjedočio o njegovim poslovnim interesima.

Berlusconi je tražio da se spriječi da Mils u ponedjeljak da iskaz video-linkom milanskom sudu iz prekršajnog suda u Vestminsteru, ali je sudija David Bean odbio Berlusconijev zahtev za izdavanje sudskog naloga, navodi Reuters.

Britanska agencija navodi da će, ukoliko i bude utvrđena Berlusconijeva krivica, presuda biti simbolična, jer bi senjegovi advokati mogli žaliti i da slučaj bude odbačen, jer je djelo isuviše davno počinjeno da bi bilo kažnjeno.

Osuđen u odsustvu

Mills je, u odvojenom suđenju pred jednim italijanskim sudom, u odsustvu bio osuđen na 4,5 godine zatvora zbog uzimanja mita od Berlusconija, ali je viši sud zatvorio slučaj zbog zastarjelosti.

Sada je Milanski oblasni sud tražio da nekoliko svjedoka, uključujući Milsa, svjedoči u sudskom postupku.

Mills (64) i Yowell su 2006. godine, kada se saznalo za njihove poslove s Berlusconijem, saopćili da su razdvojeni, ali nikada da su i razvedeni, ističe Reuters, dodajući da je u vladinoj istrazi ona oslobođena navoda o prestupu.

Reuters podsjeća da se nekoliko sudskih postupaka vodi protiv Berlusconija, uključujući i suđenje za angažiranje prostitutki i zloupotrebu moći kako bi se afera zataškala.

U uslovima dužničke krize, italijanski premijer je, poslije 17 godina na vlasti, bio prinuđen dati ostavku 12. novembra.

Izvor: Agencije