Kim Jong-Il spreman za pregovore

Kim Jong-Il izrazio spremnost da se vrati šesterostranim pregovorima bez preduvjeta (EPA)

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-Il spreman je razgovarati o suspenziji testiranja nuklearnog oružja i njegove proizvodnje ako se nastave međunarodni pregovori, izjavila je glasnogovornica Kremlja.

Obećanje dato na sastanku s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim trebalo bi povećati izglede za obnovu šesterostranih pregovora o razoružanju u zamjenu za pomoć koji su prekinuti u decembru 2008. godine, kada ih je Sjeverna Koreja napustila, javio je Reuters.

“Kim Jong-Il izrazio je spremnost da se vrati šesterostranim pregovorima bez preduvjeta”, rekla je Natalija Timakova, glasnogovornica Dmitrija Medvedeva, nakon sastanka ruskog predsjednika s Kimom (69) u vojnoj bazi u sibirskom gradu Sosnovi Bor, u blizini Bajkalskog jezera.

“Sjevernokorejci će u toku razgovora biti spremni riješiti pitanje uvođenja moratorija na testiranje i proizvodnju projektila i nuklearnog oružja”, dodala je ona.

Moratorij pa pregovori

Sjevernokorejski vođa, koji je u utorak stigao u obližnji Ulan-Ude u oklopnom vozu u prvu posjetu Rusiji od 2002. godine, nije se obratio novinarima.

Rusiju je prvi put posjetio 2001. godine.

SAD i Južna Koreja pozvali su Sjevernu Koreju da pristane na moratorij prije nastavka šesterostranih pregovora, prenosi Hina.

No, prema izjavi Natalije Timakove, čini se da Kim ne želi ni pomisliti na moratorij prije nastavka pregovora, u kojima sudjeluju i Rusija, Kina i Japan.

Pregovori bi trebali siromašnoj Sjevernoj Koreji omogućiti ekonomsku pomoć kao poticaj da odustane od nuklearnog programa.

Osim toga, ruski predsjednik rekao je da Sjeverna Koreja podržava projekt plinovoda kojim bi se slao plin Južnoj Koreji.

Politički dijalog

“Koliko shvatam, Sjeverna Koreja zainteresirana je za realizaciju tog tipa trilateralnog projekta, uz sudjelovanje Rusije i Južne Koreje”, kazao je Medvedev.

Precizirao je da će plinovod biti dug oko 1.700 kilometara. Osim bilateralne saradnje, u razgovorima je bilo riječi i o jačanju političkog dijaloga i intenziviranju regionalnih humanitarnih kontakata, sapopćio je Kremlj.

Kimova posjeta Rusiji iz sigurnosnih razloga nije bila službeno najavljena.

Sjevernokorejski čelnik, koji je prije dva mjeseca posjetio Kinu, nastoji dobiti ekonomsku pomoć od svojih rijetkih saveznika jer mu zemlja gladuje, a u julu su je poharale razorne poplave.

Rusija je prošle sedmice objavila da će Sjevernoj Koreji poslati 50.000 tona žita.

Prema analitičarima, Kim traži i podršku Moskve u procesu predaje vlasti svom najmlađem sinu Kim Jong-Unu.

Izvor: Agencije