SAD poništava izvozne dozvole dobavljačima Huaweija

Takav potez uslijedio je nakon što je prošlog mjeseca objavljen Huaweijev prvi laptop s ugrađenom umjetnom inteligencijom (AI), MateBook X Pro koji pokreće novi Intelov procesor Core Ultra 9.

Huawei je na američkom spisku ograničenja trgovine od 2019. godine [Wolfgang Rattay / Reuters]

Sjedinjene Američke Države opozvale su neke licence koje su kompanijama dopuštale slanje robe, poput čipova, sankcioniranom kineskom proizvođaču telekomunikacijske opreme Huawei Technologies.

Neke su kompanije dobile obavijest da su im licence odmah povučene, prema jednom izvoru upoznatom s tim problemom na koji se poziva Reuters.

Ovaj potez uslijedio je nakon što je prošlog mjeseca objavljen Huaweijev prvi laptop s ugrađenom umjetnom inteligencijom (AI), MateBook X Pro koji pokreće novi Intelov procesor Core Ultra 9.

Predstavljanje laptopa izazvalo je kritike republikanskih zastupnika koji su rekli kako to sugerira da je Ministarstvo trgovine SAD-a dalo zeleno svjetlo Intelu da proda čip Huaweiju.

Pritisak republikanaca

“Opozvali smo određene licence za izvoz Huaweiju”, piše u saopćenju Ministarstvo trgovine, ali ne navodi o kojim se dozvolama radi.

Ovaj potez, o kojem je prvi pisao Reuters, dolazi nakon usklađenog pritiska republikanskih jastrebova u Kongresu koji su pozvali Bidenovu administraciju da poduzme oštrije mjere kako bi osujetila Huawei.

“Akcija će ojačati nacionalnu sigurnost SAD-a, zaštititi američku domišljatost i umanjiti sposobnost komunističke Kine da unaprijedi svoju tehnologiju”, rekla je republikanska kongresnica Elise Stefanik u izjavi.

Ovisno o tome koje su licence opozvane, ovaj bi potez mogao naštetiti i Huaweiju koji se još oslanja na Intelove čipove za rad svojih laptopa, a mogao bi naštetiti i američkim dobavljačima koji posluju s kompanijom.

Veliki rast Huaweija

Glasnogovornik Intela odbio je komentirati, dok Huawei nije odmah odgovorio na zahtjeve za komentar.

Huawei je 2019. stavljen na američku listu zabrane trgovine zbog straha da bi mogao špijunirati Amerikance, što je dio šireg napora da se hendikepira sposobnost Kine da ojača svoju vojsku. Dodavanje na spisak znači da dobavljači kompanije moraju tražiti posebnu licencu koju je teško dobiti prije otpreme.

Uprkos tome, dobavljači Huaweia dobili su licence vrijedne milijarde dolara za prodaju Huawei robe i tehnologije, uključujući jedno posebno kontroverzno odobrenje, koje je izdala administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, a koje je Intelu omogućilo isporuku centralnog procesora Huaweiju za korištenje u laptopima od 2020.

Qualcomm je prodavao starije 4G čipove mobilnim uređajima otkako je dobio licencu od američkih dužnosnika 2020. U regulatornoj prijavi ranije ovog mjeseca Qualcomm je rekao da ne očekuje više prihoda od čipova Huaweija nakon ove godine.

Huawei ponovno raste na tržištu

Međutim, Qualcomm i dalje licencira svoj portfelj 5G tehnologija Huaweiju, koji je prošle godine počeo koristiti 5G čip koji je dizajnirala njegova HiSilicon jedinica, za koji većina analitičara vjeruje da je proizveden u suprotnosti s američkim sankcijama. Qualcomm je u podnesku ovog mjeseca rekao da njegov patentni ugovor s Huaweijem istječe početkom Qualcommove fiskalne 2025. godine i da je počeo pregovore o obnovi ugovora.

Qualcomm nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Kritičari tvrde da su takve licence pridonijele ponovnom oživljavanju kompanije. Huawei je prošlog augusta šokirao industriju novim telefonom koji pokreće sofisticirani čip koji je proizveo kineski proizvođač čipova SMIC, uprkos američkim izvoznim ograničenjima za obje kompanije.

Uređaj je pomogao da prodaja pametnih telefona Huaweija poraste za 64 posto na godišnjem nivou u prvih šest sedmica 2024. godine, prema istraživačkoj firmi Counterpoint. Njegovo poslovanje s komponentama za pametne automobile je, također, pridonijelo ponovnom usponu Huaweija, a kompanija je 2023. zabilježila najbrži rast prihoda u četiri godine.

Izvor: Agencije