Naučnici: Realno je moguće da životinje imaju svijest

Postoje snažni naučni dokazi da sisari i ptice doživljavaju osjete svjesno, tvrdi se u Njujorškoj deklaraciji o životinjskoj svijesti.

Potpisnici deklaracije se pitaju koje životinje imaju subjektivna iskustva (Aaron Josefczyk / Reuters)

Etička rasprava o uzgoju stoke poprima novu dimenziju nakon što je međunarodna koalicija nekoliko desetaka naučnika potpisala deklaraciju u kojoj ističu da postoji barem “realna mogućnost” da životinje imaju svijest.

Cilj “Njujorške deklaracije o životinjskoj svijesti” je poticanje više istraživanja u tom području i podizanje svijesti o životinjskoj dobrobiti. Autori deklaracije fokusiraju se na osjetilnu sposobnost kako bi razumjeli svijest.

Potpisnici se pitaju koje životinje imaju subjektivna iskustva. To mogu biti osjetilna iskustva poput dodira ili okusa ili iskustva koja izazivaju dobar ili loš osjećaj, poput užitka, boli i straha, prenijela je Hina, pozivajući se na dpa.

Postoje snažni naučni dokazi da sisari i ptice doživljavaju osjete svjesno, prema saopćenju. Empirijski dokazi, također, sugeriraju da postoji barem realna mogućnost svjesnog iskustva kod svih kičmenjaka i mnogih beskičmenjaka.

Mogućnost uzeti u obzir

Međutim, ako to postoji, “neodgovorno je ignorirati tu mogućnost prilikom donošenja odluka koje se odnose na tu životinju”, zaključuje se u deklaraciji.

Deklaracija ne sadrži nikakve specifične političke preporuke i među potpisnicima postoji širok spektar stavova o moralnim, pravnim i političkim pitanjima.

Deklaracija ističe da postoji saglasnost da izvjesnost svijesti ne bi smjela biti uslov za procjenu rizika dobrobiti životinja.

Ako postoji realna mogućnost da životinja ima svijest – naprimjer da hobotnice mogu patiti – tada bi tu mogućnost trebalo uzeti u obzir u političkim kontekstima. Naprimjer, prilikom odlučivanja treba li podržati uzgoj hobotnica.

Izvor: Agencije