Kineski čipovi i ‘zelena’ tehnologija pod povećalom EU-a

Evropska komisija navodi pojedinosti o ‘neravnopravnosti’ u kineskim sektorima telekomunikacijske opreme, proizvodnje čipova i željezničke opreme, obnovljivih izvora energije i električnih vozila.

Evropska komisija godišnje otvara desetak istraga zbog sumnje o dampingu, većinom u uvozu proizvoda od čelika (Florence Lo / Reuters)

Evropska komisija uvrstila je proizvodnju čipova i ‘zelene’ tehnologije na spisak kineskih privrednih sektora koji imaju podršku države, utirući put neravnopravnoj cjenovnoj konkurenciji na tržištu Unije, javlja Hina.

Komisija navodi pojedinosti o “neravnopravnosti” u kineskim sektorima telekomunikacijske opreme, proizvodnje čipova i željezničke opreme, obnovljivih izvora energije i električnih vozila.

Spisak obuhvaća i sektore proizvodnje čelika, aluminija, hemikalija i keramike, koji su uvršteni još 2017. godine.

“Neravnopravnost” uključuje sudjelovanje kineske države u izradi poslovnih planova koji bi trebalo garantirati ostvarivanje zadanih ekonomskih ciljeva, ulogu poduzeća u državnom vlasništvu, povlašteni pristup zemljištu, radnoj snazi, sirovinama i energiji te državnu podršku.

Evropska unija sastavlja izvještaj samo za sektore u Kini, koje bi evropskim kompanijama trebalo pomoći pri podnošenju pritužbi na damping, prodaju proizvoda po cijenama nižim od troškova proizvodnje.

Godišnje se otvori desetak istraga

“To bi se moglo protumačiti kao poziv sektorima koji još nisu podnijeli pritužbu o dampingu da to naprave”, zaključuje Laurent Ruessmann iz advokatske kompanije specijalizirane za trgovinu Ruessmann Beck&Co.

Komisija godišnje otvara desetak istraga zbog sumnje o dampingu, većinom u uvozu proizvoda od čelika, a sada pokušava zaštititi evropske kompanije od jeftinog uvoza iz kineskog sektora čistih tehnologija.

Ako Evropska komisija istragom utvrdi da su cijene i troškovi proizvodnje kineskih proizvoda “umjetno” sniženi, može uvesti antidampinške carine.

Većini kineskih sektora, uključujući onaj za proizvodnju električnih vozila, Brisel spočitava prekomjerne proizvodne kapacitete, koji igraju istaknutu ulogu i u posjetu američke ministrice financija Janet Yellen Kini.

Izvor: Agencije