Počinje remont nuklearne elektrane Krško

Nuklearna elektrana Krško je nakon isključenja s mreže u prvom redovnom remontu otkako joj je prošle godine produžen radni vijek.

Predsjednik NEK-a Gorazd Pfeifer izjavio je da će centralna aktivnost biti zamjena goriva za naredni ciklus od 18 mjeseci (REUTERS/Borut Zivulovic)

U Nuklearnoj elektrani Krško (Slovenija) počinje jednomjesečni remont u kojem će sudjelovati više od hiljadu vanjskih izvođača, javlja agencija Anadolija. Nuklearna elektrana Krško (NEK) je nakon isključenja s mreže u prvom redovnom remontu otkako joj je prošle godine produžen radni vijek.

Snaga elektrane, za koju postoje 33 pogonska ciklusa, počela se smanjivati ​​noću. Nakon što bude zaustavljena i isključena s elektroenergetske mreže, započet će redovni remont.

Predsjednik NEK-a Gorazd Pfeifer izjavio je da će centralna aktivnost biti zamjena goriva za naredni ciklus od 18 mjeseci. U ovom remontu bit će zamijenjena 53 gorivna elementa, što je tri manje nego inače.

Zbog prošlogodišnjeg gašenja, do kojeg je došlo zbog curenja cjevovoda uz nuklearni brod, potrošili su manje goriva, objasnio je.

Tehnološka poboljšanja

Također se provjerava učinak starenja na komponente. Budući da je riječ o prvom redovnom remontu u produženom vijeku trajanja, pošto je prošle godine u januaru izdana ekološka saglasnost za produženje pogona do 2043. godine, osim izmjene goriva i standardne kontrole, održavanja i ažuriranja opreme veliki naglasak bit će na provjeri utjecaja starenja na komponente, sisteme i strukture.

Izvodit će se veliki radovi na održavanju, uključujući i kapitalni remont glavnog elektrogeneratora, a izvršit će se i tehnološka poboljšanja koja su, također, važna za nuklearnu sigurnost i raspoloživost te dugotrajni rad, piše Anadolija.

“U ovogodišnjem remontu bit će veći naglasak na starenju elektrane. Radit ćemo više na pregledu sistema, komponenti, konstrukcija. Naš način rada je i dalje ažuriranje elektrane za veću sigurnost i dostupnost, kao i za dugotrajan rad”, rekao je Pfeifer.

Svim remontnim radovima upravljat će i nadzirati zaposlenici NEK-a, a učestvovat će više od 1.000 ljudi iz vanjskih preduzeća i institucija. Vrijednost remonta procjenjuje se na gotovo 100 miliona eura, dodaje Anadolija.

Izvor: Agencije