OpenAI tvrdi da je New York Times ‘hakirao’ ChatGPT

Njujorški list je tužio OpenAI i Microsoft, navodeći da koriste milione članaka ‘Timesa’ bez dozvole za obuku chatbotova za pružanje informacija korisnicima.

The New York Times optužuje OpenAI i Microsoft da su u nekoliko slučajeva chatbotovi davali korisnicima gotovo doslovne odlomke njegovih autorskih članaka (Dado Ruvić / Reuters)

Kalifornijska kompanija OpenAI zatražila je od američkog saveznog suda da odbaci tužbe za autorska prava, koje je protiv nje podnio The New York Times.

OpenAI tvrdi da je list „hakirao“ ChatGPT i druge sisteme umjetne inteligencije (AI) za generiranje lažnih dokaza na osnovu kojih je pokrenut slučaj, prenio je Reuters.

Njujorški list je u decembru tužio OpenAI i njegovog najvećeg financijskog investitora Microsoft, optužujući ih da koriste milione članaka Timesa bez dozvole za obuku chatbotova za pružanje informacija korisnicima.

OpenAI je u prijavi saveznom sudu u New Yorku istakao da je Times „naveo tehnologiju da reproducira svoj materijal putem obmanjujućih uputa koje očigledno krše uvjete korišctenja OpenAI tehnologije“.

„Navodi u pritužbi Timesa ne ispunjavaju njegove čuvene rigorozne novinarske standarde“, tvrdi OpenAI i dodaje da će „istina, koja će izaći na vidjelo tokom ovog slučaja, dokazati da je Times platio nekome da hakira njihove tehnološke proizvode“.

Tužba protiv više kompanija

Times je među nekoliko vlasnika autorskih prava, koji su tužili američke tehnološke kompanije zbog navodne zloupotrebe njihovog rada u obuci umjetne inteligencije, naveo i grupe autora, vizuelnih umjetnika i muzičkih izdavača.

Spomenute tehnološke kompanije istakle su da njihovi AI sistemi „pošteno koriste materijal zaštićen autorskim pravima“ i naglasile kako navedene tužbe „prijete razvoju industrije potencijalno vrijedne više hiljada milijardi dolara“.

Agencija Reuters napominje da The New York Times, između ostalog, optužuje OpenAI i Microsoft da su u nekoliko slučajeva chatbotovi davali korisnicima gotovo doslovne odlomke njegovih autorskih članaka kada se to zatraži.

Izvor: Agencije