Usijana atmosfera na svjedočenju šefova društvenih mreža u Senatu SAD-a

Ispitivanje je zakazano zbog tvrdnji boraca za prava djece i američkih zastupnika da velike tehnološke kompanije, kao vlasnici društvenih mreža, ne čine dovoljno da zaštite njihove najmlađe korisnike.

Saslušanje je trajalo nekoliko sati i mogla su se čuti svjedočenja i djece i roditelja (Reuters)

Vođe kompanija Meta, TikTok, X i drugih društvenih mreža svjedočile su pred Pravosudnim komitetom američkog Senata u atmosferi usijanoj iskazima roditelja o stradanju njihove djece na tim mrežama. Prvi čovjek Mete Mark Zuckerberg izvinio im se “zbog svega kroz šta su prošli”.

“Niko ne treba da prolazi kroz patnje kroz koje su vaše porodice prošle”, rekao je Zuckerberg, osnivač društvene mreže Facebook. Prema njegovim riječima, kompanija Meta nastavlja investirati i raditi na “naporima industrijskih razmjera” da zaštiti djecu koja su, kako konstatira AP, na meti seksualnih predatora, adiktivnih sadržaja, nerealnih standarda ljepote i maltretiranja, pa neka zato dižu ruku na sebe ili imaju poremećaje u ishrani.

Tokom usijane sesije pitanja i odgovora, republikanski senator Josh Hawley pitao je Zuckerberga da li on lično isplaćuje štetu žrtvama i njihovim porodicama zbog onog kroz šta su prošli na Metinim društvenim mrežama.

“Ne bih rekao”, odgovorio je Zuckerberg, na šta je Hawley odvratio: “Evo, ovdje su porodice žrtava. Da li biste željeli da im se izvinite?”

Tada su roditelji ustali, podigavši fotografije svoje nastradale djece. A i Zuckerberg je ustao, okrenuo se od mikrofona i senatora koji su ga ispitivali i obratio se roditeljima direktno – uz izvinjenje.

Zabrinutost zbog utjecaja na mlade

Ispitivanje je zakazano zbog tvrdnji boraca za prava djece i američkih zastupnika da velike tehnološke kompanije kao vlasnici društvenih mreža ne čine dovoljno da zaštite njihove najmlađe korisnike. Roditelji i kongresmeni sve su zabrinutiji zbog utjecaja društvenih mreža na život mladih.

Saslušanje je trajalo nekoliko sati i mogla su se čuti svjedočenja i djece i roditelja. Očevi i majke čija su djeca počinila samoubistvo su držali podignute njihove fotografije.

“Oni su odgovorni za mnoge opasnosti s kojima se naša djeca suočavaju na internetu”, rekao je senator Dick Durbin iz Demokratske stranke, ujedno i predsjednik Komiteta, u uvodnom govoru o vođama kompanija društvenih mreža. “Njihov izbor dizajna, njihovo neinvestiranje u povjerenje i sigurnost, njihova konstantna jurnjava za angažmanom i profitom na štetu elementarne sigurnosti, izložili su rizicima našu djecu i unuke”.

Rijedak primjer saglasnosti senatora

Senator Lindsey Graham, najviši predstavnik republikanaca u Komitetu, nadovezao se na Durbinove riječi izrazivši spremnost da zajedno s demokratama radi na rešenju problema sigurnosti djece na društvenim mrežama.

“Poslije višegodišnjeg rada na ovom slučaju s vama i drugima došao sam do sljedećeg zaključka: društvene mreže, onako kako su sada dizajnirane i kako funkcioniraju, opasni su proizvodi”, ocijenio je Graham.

Ovo je bio rijedak primjer saglasnosti republikanskih i demokratskih senatora o bilo čemu, ali nije poznato hoće li to biti dovoljno da se usvoje prijedlozi zakona o sigurnosti djece na internetu koje su 2022. godine predložili senatori Richard Blumenthal iz Connecticuta i Marsha Blackburn iz Tennesseeja.

Izvor: Agencije