Privatni Mjesečev lander ima problema nakon lansiranja

Dovedeno je u pitanje prvo američko kontrolisano spuštanje na Mjesec u više od 50 godina.

United Launch Alliance je zajednički poduhvat američkih divova Boeinga i Lockheed Martina (Reuters)

Robotski lander koji je izgradila privatna američka kompanija doživio je u ponedjeljak na putu do Mjeseca tehnički problem što dovodi u pitanje prvo američko kontrolisano spuštanje na Mjesec u više od 50 godina.

Problem s pogonskim sistemom letjelice dogodio se nakon uspješnog lansiranja nove rakete Vulkan, zajedničkog projekta Boeinga i Lockheed Martina, piše Reuters a prenosi Hina.

Lander Peregrine kompanije Astrobotic lansiran je iz Cape Canaverala na Floridi prvim letom te snažne rakete razvijane deset godina.

No lander nije uspio zauzeti ispravan položaj orijentiran prema Suncu nekoliko sati nakon što je uspješno uspostavio kontakt s kontrolom leta i aktivirao svoj pogonski sistem, objavio je Astrobotic.

Nestabilna orijentacija prema Suncu

“Tim misli da je vjerovatan uzrok nestabilne orijentacije prema Suncu anomalija pogonskog sistema što, ako se pokaže tačnim, dovodi u pitanje sposobnost letjelice da se kontrolisano spusti na Mjesec.”

Ako misija uspije, to bi bilo prvo američko kontrolisano spuštanje letjelice na Mjesec od slijetanja Apolla 1972. i prvo koje je izvela privatna kompanija.

Astroboticov direktor John Thornton rekao je da su lansiranje letjelice čekali 16 godina.

Letjelica Peregrine bi trebala sletjeti na Mjesec 23. februara s NASA-inom opremom za prikupljanje podataka o Mjesečevoj površini za planirane buduće misije s ljudskom posadom.

Misija je organizirana u sklopu NASA-ina programa za istraživanje Mjeseca Artemis.

Druga privatna američka kompanija u sklopu istog tog NASA-inog programa planira lansirati svoj lander u februaru raketom SpaceX-a Falcon 9. Spuštanje na Mjesec očekuje se 22. februara.

Indija je u augustu prošle godine postala četvrta zemlja do sada koja je uspjela izvesti kontrolirano spuštanje na Mjesec nakon što Rusiji to istoga mjeseca nije uspjelo. SAD, Kina i bivši Sovjetski Savez jedini su koji su u tome uspjeli.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada