Google će otpustiti stotine inženjera

Prije godinu dana Alphabet je objavio da će otpustiti 12.000 radnika, što je otprilike šest posto njegove globalne radne snage.

Otkazi su u planu i u hardverskom timu koji je odgovoran za Pixel, Nest i Fitbit te za većinu tima za proširenu stvarnost (Reuters)

Google je najavio da će otpustiti stotine inženjera, a priprema stotine otkaza i za radnike u odjelu virtualnog Voice Assistanta, koji se nadovezuju na planove o pojačanoj upotrebi generativne umjetne inteligencije.

Otkazi su u planu i u hardverskom timu koji je odgovoran za Pixel, Nest i Fitbit te za većinu tima za proširenu stvarnost (AR), javlja Reuters.

Google je 2021. kupio kompaniju za praćenje zdravlja i fitnessa Fitbit za 2,1 milijardu dolara i potom je „izbacio“ na tržište nove verzije Pixel Watcha, proizvoda koji se takmiči s nekim Fitbitovim uređajima i Apple Watchom.

„U drugoj polovini 2023. mnogi su naši timovi uveli izmjene kako bi postali efikasniji i radili bolje te uskladili resurse s glavnim prioritetima proizvoda. Neki timovi nastavljaju s organizacijskim izmjenama koje uključuju ukidanje nekih radnih mjesta širom svijeta“, rekao je glasnogovornik Googlea.

Pojačana upotreba umjetne inteligencije

Nije precizirao koliko će radnih mjesta biti ukinuto, ni naveo brojku za Google Assistant i druge timove.

Otkazi su se vremenski poklopili s pojačanom upotrebom generativne umjetne inteligencije u kompanijama poput Microsofta i Googlea nakon uspjeha ChatGPT-a.

Prošle godine Google je najavio da će virtualnog asistenta obogatiti kapacitetima generativne umjetne inteligencije.

Prije godinu dana Alphabet je objavio da će otpustiti 12.000 radnika, što je odgovaralo broju od šest posto njegove globalne radne snage. U septembru prošle godine Alphabet je zapošljavao 182.381 radnika, prenosi Hina.

Izvor: Agencije