Naučnici predviđaju globalnu ekspanziju suhog zemljišta

Tim kineskih istraživača predviđa da bi se sušna područja u svijetu mogla proširiti za 4,1 do 10,6 posto do 2100. godine.

Naučnici predviđaju veliko smanjenje kopnenih akumulacija vode u narednih 70 godina (Reuters)

Naučnici predviđaju veliko smanjenje kopnenih akumulacija vode u narednih 70 godina, koje će biti praćeno globalnom ekspanzijom suhog zemljišta do oko 10 posto, objavila je Kineska akademija nauka (CAS).

Smanjenje skladištenja vode, kojim dominiraju varijabilnost padavina i evapotranspiracije, moglo bi dostići od 41 do 84 posto do 2100. godine, pokazuje najnovija studija objavljena u magazinu Nauka o klimi i atmosferi, prenosi Beta, pozivajući se na agenciju Xinhua.

Kako bi otkrio odgovor kopnenog skladištenja vode na rast sušne vegetacije, istraživački tim Instituta za istraživanje pri CAS-u proveo je studiju zasnovanu na satelitskim posmatranjima.

Potreba za usaglašenim planiranjem

Uočili su ukupno povećanje rasta vegetacije širom sušnih područja u svijetu u periodu od 1982. do 2016. godine, tokom kojeg je smanjeno skladištenje kopnene vode u tim regijama.

Nalazi pokazuju negativnu korelaciju između dva indikatora, posebno u oblastima u kojima dominira poljoprivredno zemljište.

Uz pomoć zapažanja daljinskim ispitivanjem, simulacija modela i metoda mašinskog učenja, tim istraživača je predvidio da bi se sušna područja u svijetu mogla proširiti za 4,1 do 10,6 posto do 2100. godine, uz veliko smanjenje skladištenja kopnene vode.

Otkrića, prema studiji, ističu potrebu za usaglašenim planiranjem za uravnoteženu ekološku obnovu, upravljanje poljoprivredom i korištenje vodnih resursa.

Izvor: Agencije