Kapsula s uzorkom asteroida Bennu sletjela u Utah

Misija OSIRIS-REx, zajednički projekt NASA-e i Univerziteta Arizona, donijela na Zemlju uzorak asteroida Bennu.

Bennu ima promjer 500 metara i potječe iz ranog razdoblja Sunčevog sistema pa bi mogao dati vrijedne informacije o porijeklu i razvoju stjenovitih planeta poput Zemlje (NASA)

Sedam godina nakon lansiranja u svemir, svemirska sonda OSIRIS-REx donijela je u pustinju, u američkoj saveznoj državi Utah, netaknuti uzorak sakupljen sa asteroida Bennu blizu Zemlje.

To je prvi put da NASA donosi uzorak asteroida iz svemira. Svemirska sonda je sakupila uzorak krajem 2020. i počela put ka Zemlji u maju naredne godine, prenosi CNN.

Letjelica je ispustila kapsulu uzorka koja sadrži oko 250 grama asteroidnog kamenja i zemlje sa udaljenosti od 102.000 kilometara iznad površine Zemlje i ušla u atmosferu planete, putujući brzinom 44.498 kilometara na sat.

Kapsula je potom brzinom od 17,7 kilometara na sat sletjela na poligon za testiranje i obuku Ministarstva odbrane u Utahu. Prethodno su raspoređeni padobrani da uspore kapsulu i zaštite je od naglog prizemljenja.

Specijalni stručni timovi biće spremni da izvuku kapsulu kada to bude bezbjedno. Tim će se takođe pobrinuti da baterija kapsule ne pukne i ne ispusti toksična isparenja. Naučni tim će prikupiti uzorke sa mjesta slijetanja, uključujući vazduh, prašinu i čestice prljavštine.

Male šanse da pogodi Zemlju

OSIRIS-REx uzorak je uzeo s asteroida Bennu, otkrivenog 1999. godine, koji prolazi relativno blizu Zemlje svakih šest godina. Šanse da pogodi Zemlju su 1:2.700 krajem 22. stoljeća.

Bennu ima promjer 500 metara i potječe iz ranog razdoblja Sunčevog sistema, pa bi mogao dati vrijedne informacije o porijeklu i razvoju stjenovitih planeta poput Zemlje, a mogao bi čak sadržavati i organske molekule koje su potrebne za nastanak života.

“Doslovno gledamo geološke materijale koji su se formirali prije nego što je Zemlja postojala”, rekao je Dante Lauretta, glavni naučnik misije sa Univerziteta u Arizoni.

Nastavak putovanja

OSIRIS-REx bio je lansiran u septembru 2016. godine, a do Bennua je stigao 2018. Tada je gotovo dvije godine kružio u njegovoj orbiti prije nego što mu se dovoljno približio da bi robotskom rukom mogao uzeti uzorak. To se dogodilo 20. oktobra 2020. Povratak na Zemlju počeo je u maju 2021.

Uzorak asteroida teži oko 250 grama, daleko više od uzoraka uzetih s asteroida Ryugu 2020. i asteroida Itokawe 2010.

Novi uzorak će naknadno biti prebačen u NASA-in Svemirski centar Johnson u Houstonu. Ondje će biti razdijeljen u manje uzorke obećane 200-tinjak naučnika u 60 laboratorija širom svijeta.

Glavni dio letjelice OSIRIS-REx nastavit će putovanje prema još jednom asteroidu koji kruži blizu Zemlje.

Izvor: Agencije