Zuckerberg pomoću AI-ja želi proučavati ljudske stanice i bolesti

Inicijativa ‘Chen Zuckerberg’, koju je vlasnik Mete pokrenuo sa suprugom Priscillom Chan, objavila je da će koristiti računarski sistem za pokretanje otvoreno dostupnih modela umjetne inteligencije.

AI se već nekoliko godina koristi u domenu prirodnih nauka (EPA - Ilustracija)

Izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg planira da izgradi računarski sistem koji pokreće umjetna inteligencija (AI) za istraživanje prirodnih nauka koje se bave proučavanjem ljudskih stanica i bolesti.

Inicijativa „Chen Zuckerberg“, koju je kreirao sa suprugom Priscillom Chan, objavila je da će koristiti računarski sistem za pokretanje otvoreno dostupnih modela umjetne inteligencije, javio je Reuters.

AI se već nekoliko godina koristi u domenu prirodnih nauka. Među popularnim platformama, DeepMindov AlphaFold može da predvidi proteinske strukture, dok Nvidijin RadImageGAN, AI model za radiologiju, može da prepozna širok spektar medicinskih stanja, uključujući moždani udar, srčani udar i rak.

Sistem će biti zasnovan na skupovima podataka iz softverskog alata CZ Cell x Gene, kao i resursima dvije mreže: Chen Zuckerberg Biohub Network i Chen Zuckerberg Institut for Advanced Biological Imaging te javno dostupnim podacima, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije