EU prijeti ovisnost o litij-jonskim baterijama iz Kine

EU će morati na razne načine da skladišti energiju kako bi dostigla svoj klimatski cilj – nultu stopu emisija ugljika do 2050. godine.

Potražnja za litij-jonskim baterijama, gorivnim ćelijama i elektrolizerima će u narednim godinama porasti 10 do 30 puta (Reuters)

Evropska unija bi do 2030. godine mogla postati ovisna o uvozu litij-jonskih baterija i gorivnih ćelija iz Kine kao što je prije početka rata u Ukrajini bila ovisna o ruskim energentima, upozoreno je u dokumentu koji će biti osnova za predstojeću diskusiju lidera EU o ekonomskoj sigurnosti u španskoj Granadi.

Prema agenciji Reuters, koja je upoznata sa ovim dokumentom, Evropska unija će morati da na razne načine skladišti energiju kako bi dostigla svoj klimatski cilj – nultu stopu emisija ugljika do 2050. godine, što će dramatično povećati potražnju za litij-jonskim baterijama, gorivnim ćelijama i elektrolizerima.

Potražnja za ovom vrstom robe će u narednim godinama porasti 10 do 30 puta, upozoravaju autori dokumenta, a EU već sada značajno ovisna o Kini iz koje uvozi litij-jonske baterije i gorivne ćelije.

Unija ranjiva i u drugim područjima

Međutim, to nisu jedina područja u kojima je Evropska unija ranjiva, prenosi Tanjug.

„Sličan scenario bi se mogao ostvariti u digitalnim tehnologijama, a prognoze sugerišu da će potražnja za digitalnim uređajima kao što su senzori, dronovi, serveri baza podataka i mreže za prijenos podataka naglo porasti u ovoj deceniji“, navodi se u dokumentu.

Autori tvrde da EU ima „relativno jako poziciju“ u području mreža za prijenos podataka, ali da istovremeno „pokazuje značajne slabosti“ u drugim spomenutim sferama.

Izvor: Agencije