Ljudska aktivnost ugrožava sisteme za održavanje života na Zemlji

Međunarodni tim od 29 stručnjaka zaključio je da je Zemlja sada ‘daleko izvan sigurnog operativnog prostora za čovječanstvo’ zbog ljudske djelatnosti.

U istraživanju, koje se nadovezuje na izvještaj iz 2015, navodi se da je svijet prešao šest od devet 'planetarnih granica' (Reuters)

Sistemi za održavanje života na Zemlji suočeni su s većim rizicima i neizvjesnostima nego ikad prije i većina najvažnijih sigurnosnih granica već je prijeđena zbog ljudskih aktivnosti, zaključak je naučnog istraživanja objavljenog ove sedmice.

U analizi “zdravstvenog stanja” cijelog planeta, objavljenoj u časopisu Science Advances, međunarodni tim od 29 stručnjaka zaključio je da je Zemlja sada “daleko izvan sigurnog operativnog prostora za čovječanstvo” zbog ljudske djelatnosti, prenosi Hina.

U istraživanju, koje se nadovezuje na izvještaj iz 2015, navodi se da je svijet prešao šest od devet “planetarnih granica” – sigurnosnih granica za ljudski život u područjima kao što su integritet biosfere, klimatske promjene i korištenje i dostupnost pitke vode.

Osam od devet granica pod većim je pritiskom nego u analizi stanja 2015, a poboljšalo se samo stanje ozonskog omotača. To povećava rizik od dramatičnih promjena životnih uvjeta na Zemlji.

“Ne znamo možemo li prosperirati u velikim, dramatičnim promjenama naših uvjeta”, rekla je glavna autorica istraživanja, Katherine Richardson sa Univerziteta u Kopenhagenu.

Autori su istaknuli da prelazak granica nije prijelomna tačka nakon koje će ljudska civilizacija propasti, ali bi moglo uzrokovati nepovratne promjene u sistemima za održavanje života na Zemlji.

“Zemlju možemo zamisliti kao ljudsko tijelo, a planetarne granice kao krvni pritisak. Pritisak viši od 120/80 ne znači siguran srčani udar, ali povećava rizik za njega”, rekla je Richardson.

Poziv na uzbunu

Naučnici su oglasili uzbunu zbog širenja deforestacije, pretjerane potrošnje drveta za gorivo i povećanja proizvoda kao što su plastika, GM organizimi i sintetičke hemikalije.

“U okoliš se sada bacaju stotine hiljada hemikalija koje je proizveo čovjek”, rekla je Richardson. “Stalno nas iznenađuju utjecaji tih ljudskih faktora.”

Od devet granica koje su naučnici analizirali, samo je za zakiseljavanje okeana, oštećenje ozonskog omotača i onečišćenje zraka ocijenjeno da su još u sigurnim okvirima. Blizu je, međutim, prekoračenje granice za zakiseljavanje okeana.

Atmosferska koncentracija CO2, glavnog stakleničkog plina, porasla je na oko 471 ppm, bitno više od sigurne nivoe od 350 ppm.

Stopa izumiranja vrsta je najmanje deset puta brža od prosječne stope u posljednjih 10 miliona godina, što znači da je planet već prekoračio sigurnu granicu za genetičku raznolikost.

Johan Rockström, direktor Instituta za istraživanja klime iz Potsdama i jedan od autora istraživanja, rekao je da se nada da će svijet shvatiti da su rezultati ovog istraživanja poziv na buđenje.

Rekao je da nikada do sada u svojoj karijeri nije vidio toliko dokaza kao sada. “I dalje smo na putu koji nedvosmisleno vodi u katastrofu”, upozorio je.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada