Njemačka i Belgija će ispitati moguće povećano zračenje iPhonea 12

Francuska je prethodno naredila da se obustavi prodaja modela iPhone 12 zbog zračenja većeg od dozvoljenog.

Apple je saopštio da je za ANFR osigurao višestruke svoje i nezavisne laboratorijske rezultate treće strane koji dokazuju usklađenost zračenja iPhonea 12 (Reuters)

Njemačka i Belgija će ispitati moguće povećano zračenje iPhonea 12 kompanije Apple na osnovu istraga Francuske povodom tog pitanja, objavila su regulatorna tijela dvije zemlje.

Njemačko regulatorno tijelo potvrdilo je za Reuters da je u kontaktu sa odgovarajućim organima u Francuskoj povodom tog pitanja, navodeći da francuska procedura ima vodeću funkciju za Evropu u cjelini, prenosi Tanjug.

Belgijski državni sekretar za digitalizaciju Mathieu Michel rekao je britanskoj agenciji da će zatražiti od regulatornog tijela za telekomunikacije da analizira potencijalne zdravstvene rizike u vezi sa mogućim povećanim zračenjem Appleovih iPhonea 12 nakon što je Francuska naredila da se obustavi prodaja tog modela zbog zračenja većeg od dozvoljenog.

Francuska Nacionalna agencija za frekvencije (ANFR) poručila je ranije Appleu da bi trebao obustaviti prodaju iPhonea 12 u Francuskoj nakon što je ta agencija provela testove za koje kaže da su pokazali da je specifična stopa apsorpcije (SAR) tog modela pametnog telefona bila veća od one dozvoljene na osnovu zakona.

Osporavanje tvrdnji

“Nepostupanje će rezultirati povlačenjem opreme koja je već stavljena na raspolaganje potrošačima”, naveo je ANFR.

Kompanija Apple potom je odgovorila kako je njen model iPhonea 12 dobio više certifikata međunarodnih tijela o usklađenosti sa globalnim propisima i standardima za nivo zračenja nakon što je ANFR rekao da bi kompanija trebalo da obustavi prodaju tog modela telefona zbog povećanog nivoa zračenja.

Apple tvrdi da je za ANFR osigurao višestruke svoje i nezavisne laboratorijske rezultate treće strane koji dokazuju usklađenost zračenja iPhonea 12, prenio je Reuters.

Kompanija osporava rezultate revizije koju je proveo AFNR te će nastaviti angažman kako bi pokazala da nema povećanog zračenja.

Izvor: Agencije