Lideri tehnoloških korporacija i Kongres o regulaciji AI-ja

Kongresmeni nastoje uvesti regulativu za proizvode vještačke inteligencije poput lažnih videosnimaka, miješanja u izbore i cyber napada na kritičnu infrastrukturu.

Na sastanak u Kongresu došli su i Elon Musk, Mark Zuckerberg i Bill Gates (Reuters)

Lideri američkih tehnoloških korporacija, uključujući direktora kompanije Tesla Elona Muska, izvršnog direktora Mete Marka Zuckerberga i drugih, sastali su se s članovima američkog Kongresa na Capitol Hillu i s njima razgovarali o prijedlozima regulativa koja bi se trebala primijeniti na vještačku inteligenciju (AI).

“Za nas je važno da postoji sudija. Regulator je potreban kako bismo bili sigurni da kompanije preduzimaju korake u interesu sigurnosti šire javnosti”, rekao je Musk, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Senator iz New Jerseyja Cory Booker rekao je da su se svi učesnici složili da “vlada ima regulatornu ulogu”, ali da će kreiranje konkretnih zakona predstavljati izazov.

“Počinjemo s ogromnim, složenim i vitalnim poduhvatom: izgradnjom temelja za dvopartijsku politiku prema AI-ju koju Kongres može usvojiti. Kongres mora imati ulogu u tome, jer bez Kongresa nećemo u potpunosti iskoristiti prednosti AI-ja, niti umanjiti njene rizike”, rekao je demokratski lider većine u Senatu Chuck Schumer.

Uvođenje regulativa

Članovi Kongresa nastoje uvesti regulativu za proizvode AI-ja poput lažnih videosnimaka, miješanja u izbore i cyber napada na kritičnu infrastrukturu.

U martu su Musk i grupa eksperata za vještačku inteligenciju pozvali na šestomjesečnu pauzu u razvoju sistema AI-ja moćnijih od sistema “OpenAI GPT-4”.

Među ostalim učesnicima sastanka bili su izvršni direktor kompanije Nvidia Jensen Huang, izvršni direktor IBM-a Arvind Krishna te bivši izvršni direktor Microsofta Bill Gates.

Izvor: Agencije