Francuska naredila Appleu da prestane s prodajom iPhonea 12 zbog nivoa zračenja

Američka kompanija je navela i da je iPhone 12 usklađen sa propisima o nivoima zračenja širom svijeta.

IPhone 12 je prvi put pušten u prodaju u septembru 2020. i još se prodaje širom svijeta (EPA)

Francuska je naredila Appleu da prestane da prodaje iPhone 12 u toj zemlji jer emituje previše elektromagnetnog zračenja, prenosi Tanjug.

Francuska Nacionalna agencija za frekvencije (ANFR) koja upravlja radio frekvencijama također je poručila tehnološkom gigantu da popravi postojeće telefone, prenio je BBC.

ANFR je savjetovao Apple da, ako ne može da riješi problem putem ažuriranja softvera, mora da povuče svaki iPhone 12 ikada prodat u Francuskoj.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je ranije nastojala da ublaži strahove od zračenja koje emituju mobilni telefoni.

Na svom sajtu WHO je navela da nema dokaza na osnovu kojih bi se zaključilo da je izlaganje elektromagnetnim poljima niskog nivoa štetno za ljude.

IPhone 12 je prvi put pušten u prodaju u septembru 2020. i još se prodaje širom svijeta.

Apple demantira navode

Apple je u saopštenju naveo da osporava reviziju ANFR-a i istakao da mu je dostavio kako svoje laboratorijske rezultate, tako i rezultate trećih strana koji pokazuju da je uređaj usklađen sa svim relevantnim pravilima.

Američka kompanija je navela i da je iPhone 12 usklađen sa propisima o nivoima zračenja širom svijeta.

Francuski ministar za digitalnu tehnologiju Jean-Noël Barrot rekao je za francuski list Le Parisien da je odluka donijeta zbog nivoa radijacije iznad prihvatljivog praga, prenio je Reuters.

On je rekao da je ANFR otkrio da je specifična stopa apsorpcije (SAR) iPhonea 12 iznad zakonski dozvoljene.

“Očekuje se da će Apple odgovoriti u roku od dvije sedmice”, rekao je on i dodao da je, ako to ne učine, spreman da naredi povlačenje svih iPhonea 12 koji su u opticaju.

Prema njegovim riječima, pravilo je isto za sve, uključujući digitalne gigante.

Francuska je 2020. proširila propise prema kojima trgovci na malo moraju da prikazuju vrijednost zračenja proizvoda na ambalaži mobilnih telefona, tableta i drugih elektronskih uređaja.

Izvor: Agencije