Može li AI identificirati lozinke po zvuku pritiska na tastaturi?

Vještačka inteligencija može da utvrdi koje tipke na tastaturi se pritišću prisluškivanjem zvuka kucanja, pokazali su rezultati studije.

Stručnjaci kažu da, kako se alati za video konferencije poput Zooma sve više koriste, a uređaji sa ugrađenim mikrofonima postali sveprisutni, tako je porasla i opasnost od cyber-napada zasnovanih na zvukovima (Reuters)

Unošenje računarske lozinke tokom ćaskanja preko Zooma moglo bi da omogući cyber-napad, budući da vještačka inteligencija (AI) može da utvrdi koje tipke se pritišću prisluškivanjem zvuka kucanja, pokazali su rezultati studije, objavljene u okviru Evropskog simpozija o radionicama o sigurnosti i privatnosti.

Stručnjaci kažu da, kako se alati za video konferencije poput Zooma sve više koriste, a uređaji sa ugrađenim mikrofonima postali sveprisutni, tako je porasla i opasnost od cyber-napada zasnovanih na zvukovima, javio je The Guardian.

Istraživači navode da su sami kreirali sistem koji može da odredi koje tipke se pritišću na tastaturi laptopa sa više od 90 posto preciznosti, samo na osnovu zvučnih snimaka.

Povećanje napada

“Mogu da vidim tačnost ovakvih modela, a takvi napadi se povećavaju”, rekao je dr. Ehsan Toreini, koautor studije na Univerzitetu u Surreyu.

On je dodao da pametni uređaji koji nose mikrofone postaju sve češći u domaćinstvima.

Istraživanje otkriva kako su Toreini i kolege koristili algoritme mašinskog učenja da kreiraju sistem koji može da identificira koje tipke se pritišću na laptopu na osnovu zvuka.

Studija izvještava kako su istraživači pritisnuli svaku od 36 tipki na uređaju MacBook Pro, uključujući sva slova i brojeve, 25 puta zaredom, koristeći različite prste i različitim pritiskom.

Zvukovi su snimljeni i preko Zoom poziva i na pametnom telefonu postavljenom na maloj udaljenosti od tastature.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada