Kina priprema pravila za tehnologiju prepoznavanja lica zbog brojnih tužbi

Kineska administracija za kibernetički prostor kaže da se tehnologija prepoznavanja lica može koristiti za obradu informacija o licu samo kada postoji određena svrha i dovoljna potreba, kao i uz stroge mjere zaštite.

U nacrtu pravila navodi se da se uređaji za snimanje slika i osobnu identifikaciju ne smiju postavljati u hotelske sobe, javne kupaonice, svlačionice, toalete i druga mjesta gdje bi mogli narušiti privatnost drugih (China Daily via Reuters)

Kinesko regulatorno tijelo za cyberprostor saopštilo je da je izdalo nacrt pravila za nadzor sigurnosnog upravljanja tehnologijom prepoznavanja lica u zemlji, nakon zabrinutosti iznesene u javnosti o prekomjernoj upotrebi tehnologije, piše Reuters.

Kineska administracija za kibernetički prostor (CAC) kaže da se tehnologija prepoznavanja lica može koristiti za obradu informacija o licu samo kada postoji određena svrha i dovoljna potreba, kao i uz stroge mjere zaštite.

Za korištenje tehnologije također će biti potreban pristanak pojedinca, stoji u saopštenju CAC-a. Dodaju da bi nebiometrijska rješenja za identifikaciju trebala imati prednost pred prepoznavanjem lica u slučajevima kada su takve metode jednako učinkovite.

Biometrijska identifikacija, posebno prepoznavanje lica, postala je raširena u Kini. U 2020. godini lokalni su mediji izvijestili da je prepoznavanje lica korišteno za aktiviranje dozatora za toaletne papire u javnim zahodima, što je u to vrijeme izazvalo zabrinutost javnosti i regulatora.

Prvi kineski zakon o zaštiti ličnih podataka

Mnogi kineski sudovi i lokalne vlasti od tada su presudili protiv i kaznili kompanije zbog prekomjerne upotrebe prepoznavanja lica, piše South China Morning Post.

U nacrtu pravila CAC-a navodi se da se uređaji za snimanje slika i osobnu identifikaciju ne smiju postavljati u hotelske sobe, javne kupaonice, svlačionice, toalete i druga mjesta gdje bi mogli narušiti privatnost drugih.

Regulator je dodao da bi uređaji za snimanje slike trebali biti instalirani na javnim mjestima samo u svrhu javne sigurnosti i uz istaknute znakove upozorenja.

Nacrt pravila dolazi usred nastojanja Pekinga da postroži regulaciju podataka izdavanjem niza propisa. Najznačajniji je da je Kina 2021. uvela svoj prvi zakon koji se fokusira na privatnost korisnika, Zakon o zaštiti ličnih podataka, u pokušaju da obuzda prekomjernu upotrebu korisničkih podataka u kompanijama.

Izvor: Agencije