Kineski Huawei proizveo vlastiti AI procesor

Ovo bi mogao biti značajan korak za Kinu u pogledu njene neovisnosti u odnosu na zapadnu tehnologiju.

Primjerci A100 duplo skuplji od njihove propisane cijene od 10.000 dolara, i to bez garancije (EPA)

Inžinjeri kineske kompanije Huawei uspjeli su da sastave domaći grafički čip (GPU) namijenjen razvoju vještačke inteligencije, što bi mogao da bude značajan korak za Kinu u pogledu njene neovisnosti u odnosu na zapadnu tehnologiju, prenosi Tanjug.

Generalni direktor kompanije iFlytek Liu Jingfeng, koja je partner Huaweija na ovom projektu zadužena za softverski segment, rekao je da je  neimenovani čip po performansama rame uz rame sa Nvidijinim A100 grafičkim procesorom, od koga je jedino jači H100, prenosi portal Svijet kompjutera.

Pod uvjetom da je Liu u pravu, kako je navedeno, ovo bi bio značajan korak za Kinu u pogledu njene neovisnosti u odnosu na zapadnu tehnologiju.

Tehnološka nezavisnost

Naročito je važan za sam Huawei koji je, zbog američkih sankcija, primoran da od Nvidije kupuje A800, krnju verziju A100-ke sa protokom od 400 gigabajta po sekundi, umjesto 600.

Ovakvo stanje, dodaju, podstaklo je i crno tržište, gdje su primjerci A100 duplo skuplji od njihove propisane cijene od 10.000 dolara, i to bez garancije.

Postojat će u verziji i na kineskom i na engleskom jeziku, iako se očekuje da isprva ne bude jednako efikasan u radu, iz ove dvije kompanije se nadaju da će se to tokom prve polovine sljedeće godine promijeniti nabolje.

Izvor: Agencije