I evropska skijališta ugrožena zbog klimatskih promjena

Gotovo pola skijališta nalazi se u zoni visokog rizika od nedostatka snijega ako prosječna globalna temperatura poraste za dva stepena.

Skijališta bi trebala ulagati u strojeve za umjetni snijeg što bi im osiguralo pouzdanu zalihu snijega za dio godine u nekim područjima (EPA)

Klimatske promjene prijete budućnosti evropskih skijališta, a novo istraživanje utvrdilo je da će čak i strojevi za pravljenje umjetnog snijega samo djelomično moći nadoknaditi manjak prirodnog snijega.

Gotovo pola skijališta nalazi se u zoni visokog rizika od nedostatka snijega ako prosječna globalna temperatura poraste za dva stepena, navodi se u istraživanju objavljenom u naučnom časopisu Nature Climate Change, na koji se poziva dpa.

U slučaju da temperatura ovog stoljeća poraste za tri stepena, 91 posto evropskih skijališta bilo bi izloženo riziku od premalo snijega za zimske sportove. Ako temperatura poraste četiri stepena, tada bi snijega manjkalo gotovo svim skijalištima u Evropi.

U Evropi se nalazi gotovo polovica svih svjetskih skijališta, a ovo istraživanje je obuhvatilo 2.234 skijališta u 28 evropskih zemalja. Posebno bi pogođene bile Alpe, po projekcijama iz istraživanja.

Potrebno ulaganje u stvaranje umjetnog snijega

Kada bi se globalnim naporima uspjelo ograničiti povećanje globalne temperature na 1,5 stepen, kako je predviđeno Pariškim sporazumom, samo bi 32 posto skijališta bilo izloženo riziku od nedostatka snijega, po istraživanju. Taj udio smanjio bi se na 14 do 26 posto pomoću umjetnog snijega.

Uz globalno zagrijavanje od tri stepena, rizik od manjka snijega bez umjetnog snijega iznosio bi 100 posto u njemačkim Alpama, 94 posto u austrijskim, 93 posto u francuskim i 87 posto u švicarskim.

Kada bi se globalno zagrijavanje ograničilo na 1,5 stepen, što je po mišljenju stručnjaka sve manje vjerovatno, rizik od nedostatka snijega u njemačkim Alpama iznosio bi 20 posto, u austrijskim sedam posto, u francuskim četiri posto, a u švicarskim pet posto.

Skijališta bi trebala ulagati u strojeve za umjetni snijeg što bi im osiguralo pouzdanu zalihu snijega za dio godine u nekim područjima. No neki stručnjaci napominju da će to povećati potražnju za vodom i strujom te emisije stakleničkih plinova u skijalištima, prenosi Hina.

Izvor: Agencije