Teretni brod s pogonom na vjetar na prvom putovanju

Cargill, jedan od najvećih svjetskih iznajmljivača brodova, istražuje pogon potpomognut vjetrom kao jednu od mogućnosti korištenja čišće energije.

'Pyxis Ocean' isplovit će iz Singapura i krenuti prema Brazilu (Screenshot)

Teretni brod opremljen posebnim jedrima krenuo je na prvo putovanje s ciljem proučavanja kako iskorištavanje energije vjetra može smanjiti štetne emisije i potrošnju energije u pomorskom sektoru.

Pomorska industrija – na koju otpada gotovo tri posto globalnih emisija ugljen-dioksida i pod pritiskom je investitora i grupa za zaštitu okoline da ubrza dekarbonizaciju – istražuje niz različitih tehnologija, uključujući amonijak i metanol, u nastojanju da se odmakne od prljavijih goriva.

Cargill, jedan od najvećih svjetskih iznajmljivača brodova, istražuje pogon potpomognut vjetrom kao jednu od mogućnosti korištenja čišće energije.

Vjetar je bio uobičajen način pokretanja brodova prije prelaska na parne i dizelske motore, ali sada se uglavnom koristi samo za manje brodove.

“To je preuzimanje rizika. Nema garancije da će funkcionirati,” rekao je Jan Dieleman, predsjednik Cargillovog odjela za okeanski prevoz.

Jedra s krilima visine 37,5 metara

“Ali, na nama je da pokažemo industriji šta je moguće i nadamo se da će još ljudi steći povjerenje u ovu tehnologiju.”

Pet godina star “Pyxis Ocean” naknadno je opremljen s WindWings-om, velikim jedrima s krilima visine do 37,5 metara postavljenim na palubu teretnog broda.

Dieleman je kazao kako se Cargill nada da će nadoknaditi troškove uštedom goriva.

“Pyxis Ocean” isplovit će iz Singapura i krenuti prema Brazilu i vjerojatno će prevesti teret žita u Dansku, rekao je Dieleman.

Dodao je da će brod tada vjerovatno ostati u području sjevernog Atlantika, kako bi se maksimalno iskoristio vjetar.

BAR Technologies, koji je dizajnirao čamce za America's Cup, razvio je jedra koja je izradila norveška Yara Marine Technologies.

Izvor: Agencije