Nova vrsta zmije dobila ime po Harrisonu Fordu

Gmizavac dug 40 centimetara prvi put je otkriven u maju prošle godine u planinskoj džungli Nacionalnog parka Otishi u Peruu, ali istraživači su tek sada zaključili da se radi o nepoznatoj vrsti.

Zmija nosi ime po Fordu jer se aktivno bavi ekološkim pitanjima, obrazložili su biolozi (EPA)

Naučnici koji provode istraživanja u Peruu nazvali su novu vrstu zmije po Harrisonu Fordu zbog podrške koju je glumac, najpoznatiji po serijalu filmova Indiana Jones dao radu na očuvanju prirode.

Gmizavac dug 40 centimetara prvi je put otkriven u maju prošle godine u planinskoj džungli Nacionalnog parka Otishi, objavio je Nacionalni univerzitet San Marcos. No, istraživači su tek sada zaključili da se radi o nepoznatoj vrsti.

Naučno ime ‘Tachymenoides harrisonfordi’

Stvorenje je žućkasto-smeđe boje s crnim mrljama, crnim trbuhom i bakrenim očima, a dobilo je naučno ime Tachymenoides harrisonfordi.

Zmiju je pronašao tim predvođen američko-njemačkim biologom Edgarom Lehrom.

„Sada nosi ime po Fordu jer se on aktivno bavi ekološkim pitanjima“, rekao je Lehr za AFP. „Harrison je pristao da se koristi njegovo ime“.

Prema Lehrovim riječima, zmija je otkrivena na području koje je dostupno samo helikopterom. Njegovom timu trebalo je sedam dana da pronađu zmiju.

Bezopasna za ljude

Zmija je bezopasna za ljude, ali je uspješna u lovu na žabe krastače i guštere, objasnio je njemački naučnik.

Lehr je vodio tim istraživača s Nacionalnog univerziteta San Marcos, Međunarodnog univerziteta Florida i Univerziteta Illinois Wesleyan.

Salamandra, njemački časopis za herpetologiju, objavio je studiju o otkriću zmije.

Izvor: Agencije