Beogradski stručnjaci prvi u Evropi pretvorili putnički Boeing u teretni

Avion isporučen na Maltu je prvi u nizu širokotrupnih letjelica koje će se konvertirati u novom evropskom centru za tu namjenu u Srbiji.

Prvi konvertirani avion poletio je po završetku posla sa beogradskog aerodroma u pravcu La Vallette (Tanjug)

Grupacija za održavanje aviona „Avia Prime“ u Beogradu je završila konverziju putničkog aviona Boeing „767-300“ u teretni, što je prvi takav poduhvat u Evropi.

Prva konverzija širokotrupnog aviona tog tipa je obavljena u proizvodnim pogonima Jat Tehnike u Beogradu, u saradnji sa izraelskom avioindustrijom. Posao je obavljen u Tehnikinom hangaru koji, sa preko 9.000 kvadratnih metara, predstavlja jedno od najvećih postrojenja te vrste u ovom dijelu sveta, prenijela je Beta.

Prvi konvertirani avion registracijskih oznaka 9H-CAC poletio je po završetku posla sa beogradskog aerodroma u pravcu La Vallette, glavnog grada Malte.

Predan je novom vlasniku i naručitelju projekta, „Challenge Group“, globalnom lideru u teretnom aviosaobraćaju.

Prvi projekt u nizu

Pjotr Kačor, glavni izvršni direktor firmi Avia Prime i JAT Tehnika je izjavio da je „smela vizija koja je nastala pre šest godina postala stvarnost“.

„Dugo smo se spremali za ovo prolazeći najzahtevnije kontrole vazduhoplovnih vlasti i ponosni smo na novu tehnologiju i znanje koji su prvi put primenjeni u Beogradu“, rekao je.

Kačor je istakao da je to „početak novog poglavlja u istoriji firme Avia Prime i evropske avijacije, koje će učvrstiti poziciju kao glavnog evropskog dobavljača za konverziju širokotrupnih aviona tipa Boeing i Airbus“.

Avion isporučen na Maltu je prvi u nizu širokotrupnih letjelica koje će se konvertirati u novom evropskom centru za tu namjenu u Srbiji. Radovi na narednom Boeingu 767-300, već su u punom jeku.

Izvor: Agencije