U borbi sa konkurencijom Airbus razvija nova krila

Britanski ministar industrije Nusrat Ghani otvorio je tvornicu za tehnološki razvoj krila, koja bi trebala pomoći u izradi dužih, lakših, vitkijih krila za održivije letenje.

Glavna prepreka u stvaranju novih krila je to što su kompozitni dijelovi previše skupi za proizvodnju (EPA - Ilustracija)

Proizvođač aviona Airbus pojačava testiranje nove tehnologije krila dok kreira budući novi model, koji bi naslijedio najprodavaniju seriju A320, iako se bori za smanjenje troškova izrade.

Britanski ministar industrije Nusrat Ghani otvorio je tvornicu za tehnologiju krila u jugozapadnoj Engleskoj, koja bi trebala pomoći u izradi krila, koja su duža, lakša, vitkija i imaju preklopne vrhove za održivije letenje, prenio je Reuters.

„Naš program je da pripremimo tehnologije, koje će nam biti potrebne za sljedeću generaciju Airbusovih aviona, štogod da je to“, rekla je novinarima Sue Partridge, šefica Airbusovog  „Wing of Tomorrow“.

Otvaranje tvornice je uslijedio u trenutku kada Boeing istražuje primjenu izduženih ultralakih krila nazvanih „Transonic Truss-Braced Wings“.

Troše stotine miliona dolara

Izbor dizajna krila i metoda proizvodnje, zajedno sa razvojem motora, oblikovat će konkurenciju aviona u drugoj polovini vijeka, prenosi Tanjug.

Izvori iz industrije procjenjuju da Airbus troši stotine miliona dolara na „Wing of Tomorrow“.

Zvanično, istraživanje bi moglo biti od koristi bilo kom projektu, ali sve oči su uprte u nasljednika A320 sa jednim prolazom, za koji je Airbus rekao da bi mogao da bude uveden na redovne linije između 2035. i 2040. godine.

Partridge je navela da kompanija „razvija kompozitne materijale kako bi izbacila težinu iz krila, ali oni moraju biti po pravoj cijeni i pravoj mogućnosti proizvodnje“.

Kompoziti umjesto aluminija

Trenutno najprodavaniji model Airbusa A320/321 i konkurentski Boeing 737 napravljeni su od aluminija, ali dizajneri vjeruju da će kompoziti omogućiti da buduća krila budu sužena na nove efikasne načine.

Glavna prepreka je to što su kompozitni dijelovi previše skupi za proizvodnju. Problem je to koji je teže nadoknaditi na A320 i 737 po visokim cijenama nego na većim mlaznjacima koji su već napravljeni od kompozita.

Partridge je potvrdila da je Airbus u pregovorima sa najmanje tri dobavljača o smanjenju troškova.

Izvor: Agencije