Naučnici upozoravaju na moguće gašenje Golfske struje

Naučnici su upozorili da su najave kolapsa okeanskih struja u Atlantiku izuzetno zabrinjavajuće i da bi trebalo da podstaknu brzu reakciju i smanjenje emisije ugljika.

U kritične prijelomne tačke spadaju kolaps Golfske struje, te urušavanje ledenog pokrivača Grenlanda (AFP)

Globalni sistem Golfske struje mogao bi da nestane već 2025. godine, sugerišu otkrića nove studije Univerziteta Kopenhagen objavljene u naučnom časopisu Nature Comunnication.

U studiji se ukazuje da bi nestanak Golfske struje, vitalnog sistema okeanskih struja koje naučnici nazivaju Atlantska meridionalna preokretna cirkulacija (AMOC), imalo katastrofalan uticaj na klimu, prenosi The Guardian.

U studiji se procjenjuje da je vremenski okvir za kolaps Golfske struje između 2025. i 2095. godine, ukoliko se globalne emisije ugljika ne smanje.

Naučnici su upozorili da su najave kolapsa AMOC-a izuzetno zabrinjavajuće i da bi trebali da podstaknu brzu reakciju i smanjenje emisije ugljika.

Kritična tačka

Ranije istraživanje objavljeno 2022. godine pokazalo je da se pet kritičnih, prijelomnih tačaka možda već dogodilo imajući u vidu dosadašnje globalno zagrijavanje od 1,1 stepeni.

U kritične prijelomne tačke spadaju kolaps Golfske struje, urušavanje ledenog pokrivača Grenlanda i naglo topljenje permafrosta bogatog ugljikom.

Golfska struja je već nestajala u ciklusima ledenih doba, prvi put prije oko 115.000 godina, a drugi put prije oko 12.000 godina.

Ova pojava danas najviše zabrinjava naučnike u kontekstu globalnog porasta temperature, a dokazi o nekadašnjim nestancima Golfske struje ukazuju na varijacije temperature i do 10 stepeni u samo nekoliko decenija, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije