NASA: Probni udar satelita u asteroid poslao krhotine u svemir

Dijelovi asteroida iz testa u septembru trenutno se kreću brzinom od oko kilometar na sat i nisu opasnost po Zemlju, tvrdi NASA.

Satelit je udario u asteroid brzinom od oko 22.530 kilometara na sat, uspješno promijenivši njegov kurs (NASA / AP)

Američka svemirska agencija NASA kaže da su deseci krhotina stijena poslani u svemir prilikom uspješnog pokušaja skretanja asteroida s putanje sudaranjem satelita s njim 2022. hodine.

U saopštenju za novinare, NASA je rekla da slike snimljene svemirskim teleskopom Hubble pokazuju “roj gromada” oslobođenih nakon sudara, u testu metode odbrane planete od eventualnog udara asteroida.

“Vidimo oblak gromada koje odnose masu i energiju dalje od mete udara. Brojevi, veličina i oblici kamenih gromada u skladu su s tim da su udarom otkinuti sa površine Dimorphosa [asteroida],” rekao je David Jewitt sa Univerziteta Kalifornije u Los Angelesu (UCLA), naučnik koji koristi Hubble za praćenje promjena na asteroidu. “Ovo nam prvi put govori šta se događa kada udarite u asteroid”.

Udar, koji se dogodio u septembru, bio je dio programa nazvanog Dvostruki test preusmjeravanja asteroida (DART), koji je trebao procijeniti mogu li naučnici promijeniti putanju objekata u svemiru.

Septembarski eksperiment je označen kao uspjeh. Satelit je udario u asteroid brzinom od oko 22.530 kilometara na sat, uspješno promijenivši njegov kurs.

Izbrojano oko 37 komada

Jewitt je primijetio da je udar ostavio krater širok 50-ak metara.

U budućnosti, naučnici se nadaju da bi se ova tehnika mogla koristiti za uklanjanje asteroida zbog potencijalno katastrofalnog sudara sa Zemljom.

Iako se ovom metodom mogu stvoriti brojne gromade, kao što su pokazale Hubbleove slike u četvrtak, čini se da te stijene ne predstavljaju prijetnju.

Jewitt je objasnio da se gromade iz septembra trenutno kreću brzinom od oko kilometar na sat, istom brzinom kao i velika kornjača.

Ukupno je izbrojano oko 37 gromada veličine od 0,9 do 6,7 metara.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada