Norveška će zabraniti Facebooku i Instragramu da prati korisnike zbog reklama

Facebook i Instagram će i dalje moći korisnicima prikazivati personalizirane reklame, ali samo na osnovu informacija koje oni sami otkriju o sebi u sekciji ‘About’ na svojim profilima.

Privremena zabrana bi mogla biti ukinuta ako Meta pronađe način da legalno obrađuje lične podatke (EPA)

Norveška će od augusta privremeno zabraniti platformama Facebook i Instragram da prate korisnike na mreži da bi im prikazivale personalizirane reklame.

Norveška uprava za zaštitu podataka naredila je američkoj tehnološkoj firmi Meta, matičnoj kompaniji dvije spomenute društvene mreže, da prestane prikazivati personalizirane oglase korisnicima u Norveškoj na osnovu njihovih aktivnosti na mreži i procijenjenih lokacija, prenosi Politico.

Odluka je poslana kompaniji Meta prije nekoliko dana, a stupa na snagu 4. augusta i trebala bi važiti tri mjeseca.

Facebook i Instagram će i dalje moći korisnicima prikazivati personalizirane reklame, ali samo na osnovu informacija koje oni sami otkriju o sebi u sekciji „About“ na svojim profilima.

Pod nadzorom glavnog regulatora privatnosti

Privremena zabrana bi mogla biti ukinuta ako Meta pronađe način da legalno obrađuje lične podatke i omogući korisnicima da odustanu od ciljanog oglašavanja na osnovu praćenja, navodi se u odluci norveškog regulatornog tijela.

Mjera je donesena nakon što je Evropski sud pravde 4. jula presudio da je kompanija Meta nezakonito prikupljala podatke ljudi kako bi im prikazivala oglase bez njihovog izričitog pristanka, a na osnovu „legitimnog interesa“ kompanije.

Meta je trenutno i pod nadzorom glavnog evropskog regulatora privatnosti, Irske komisije za zaštitu podataka, zbog svojih praksi oglašavanja.

Komisija sa sjedištem u Dublinu je kaznila Metu sa ukupno 390 miliona eura zbog kršenja privatnosti Evropljana i naložila kalifornijskoj kompaniji da pronađe novu pravnu osnovu za svoj poslovni model. Meta je uložila žalbu na tu presudu, podsjeća Tanjug.

Izvor: Agencije